VALÈNCIA/MADRID (EUROPA PRESS)
La presidenta de l'Agència Magnum, Cristina de Middle, el promotor musical José Emilio Navarrés Viña 'Berry' i la revista infantil en valencià 'Camacuc' són algunes de les personalitats i entitats reconegudes pel Ministeri de Cultura amb les Medalles d'Or al Mèrit en les Belles arts 2024.
El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha aprovat hui dilluns la concessió de les distincions a 38 personalitats i institucions del món de la cultura, entre elles diverses de la Comunitat Valenciana.
Un dels reconeixements recau en la fotògrafa i artista Cristina de Middel. Nascuda a Alacant, des del 2022 presidix l'Agència Magnum. Viu i treballa a cavall entre Brasil, Mèxic i Espanya.
Va estudiar fotoperiodisme i es va graduar per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després de 10 anys treballant en premsa i com a fotògrafa humanitària, va produir el 2012 l'aclamada sèrie 'Los Afronautas', desencadenant una dècada de treball entorn del paper de la fotografia en la creació d'estereotips. Des de llavors, en els seus nombrosos treballs se centra a redefinir la idea del documental i a completar la limitada descripció del món que ens brinden els mitjans de comunicació massius. El Ministeri de Cultura la va distingir amb el Premi Nacional de Fotografia el 2017 i el 2024 ha rebut el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia.
Per la seua banda, José Emilio Navarrés Viña 'Berry', natural del València, ha representat a algunes de les principals figures de la indústria musical espanyola des dels anys 70, "contribuint de manera significativa a la internacionalització de la cultura espanyola", subratlla el Ministeri.
En este sentit, ha sigut representant, entre altres, de Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Paco de Lucía, Pasión Vega, José Luis Perales, Raffaella Carrá i Miguel Bosé. A més, com a promotor musical ha participat en l'organització de gires de grans artistes com El Gusto es Nuestro (Serrat, Ríos, Ana Belén i Víctor Manuel) i les de Serrat i Sabina; i ha situat a Espanya en l'escenari internacional portant a artistes com Horacio Guarany, Jorge Cafrune, Silvio Rodríguez, Pablo Milanés, Nacha Guevara, Julio Bocca, el Ballet Nacional de Cuba, Les Luthiers o Simon & Garfunkel.
També es premia la trajectòria de 'Camacuc', revista infantil en valencià que publica l'editorial homònima des de l'any 1984. Es tracta d'una publicació per a xiquets i xiquetes escrita íntegrament en valencià i realitzada per autores i autors valencians, destaca l'administració central, que subratlla que s'ha convertit en "un referent cultural que destaca per la seua labor de difusió i normalització del valencià entre les generacions més joves".
Entre les seues seccions aborda el còmic, així com notícies i seccions fixes com 'Contes' o 'La barraqueta de la ciència'. Una secció breu titulada 'Recomanem' sol ressenyar dos títols de literatura infantil i juvenil. La publicació està present en col·legis, instituts i biblioteques. Funciona a través de subscripció i de forma bimensual. Compta amb un fons editorial de llibres de la mateixa editorial.
ALTRES GUARDONATS
Altres guardonats destacats són l'escriptora Elvira Lindo, les actrius Maribel Verdú, Carmen Machi o l'actor Eduard Fernández, o el cantant José Mercé o el grup Camela.
De l'àmbit de la música, també han sigut reconeguts el cantant i compositor Robe Iniesta, que va ser líder d'Extremoduro; el grup musical Los Planetas; el cantant i compositor Kase o el cantant d'òpera Carlos Chausson Gracia, a més de 'Berry'.
En cinema i teatre, han sigut distingides les actrius Maribel Verdú, Aitana Sánchez-Gijón i Carmen Machi; l'actor Eduard Fernández; l'actor i director teatral Josep María Pozo; la directora i productora cinematogràfica Chelo Loureiro Vilarelle; el director, guionista i productor cinematogràfic Pere Portabella; la supervisora d'efectes visuals Laura Pedro Albiol; la dramaturga, directora d'escena, ballarina, actriu i poeta visual Ana Vallés; i el director, dramaturg i gestor cultural Luis Guillermo Heras Toledo, a títol pòstum.
També han reconegut en l'àmbit de les arts escèniques a la ballarina i coreògrafa Mónica Rodríguez Runde; i al Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.
Les Medalles d'Or al Mèrit en les Belles arts destaquen en esta edició a diverses personalitats de la literatura, com al poeta i escriptor Bernardo Atxaga; l'escriptora i periodista Elvira Lindo; les poetes i escriptores Antònia Vicens, Eva Baltasar i Angelina Muñiz-Huberman; el saló Manga Barcelona; i la revista infantil 'Camacuc'.
A més, les belles arts i el patrimoni cultural han vist reconeguts a l'artista interdisciplinària Sandra Gamarra; la fotògrafa i artista plàstica Cristina de Middel; l'arquitecte expert en patrimoni cultural Ángel Luis de Sousa Seibane; el col·lectiu artístic Cabell/Carceller; Segundo Castro Olmo, membre del Colectivo Estampa Popular.
D'igual manera, rebran la distinció la còmica i presentadora Eva Hache; la dissenyadora de moda Juana Martín; la gestora cultural Encarna Lago González; els experts en drets culturals Alfons Martinell Sempere i Jesús Prieto de Pedro; el Colectivo Llámalo H; i la Fundació Veus per a la Consciència i el Desenvolupament.
La Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts és un reconeixement que distingix a les persones i entitats que hagen destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagen prestat notoris serveis en el foment, desenvolupament o difusió de l'art i la cultura o en la conservació del patrimoni artístic.