El CVC insta a l'Ajuntament de Fanzara a "reconsiderar per a la seua retirada" l'ordenança municipal que afecta al MIAU

Archivo - Arxiu - Mural de Lluisa Panelles i Pons
ASOCIACIÓN MIAU - Archivo
Actualizado: lunes, 22 julio 2024 18:59

   VALÈNCIA, 22 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha instat hui dilluns a l'Ajuntament de Fanzara a "reconsiderar per a la seua retirada" l'ordenança municipal de façanes aprovada al gener del 2024 per considerar que "va en contra" d'un dels valors del Museu Inacabat d'Art Urbà (MIAU) que des del 2014 "exercix la seua activitat lliure de controls ideològics i a favor de la llibertat d'expressió artística".

   En este sentit, han valorat positivament que el consistori i l'Associació MIAU --organitzadora de l'esdeveniment-- redacten de forma conjunyix un document en el qual es mantinguen "les mateixes condicions en les quals ja s'ha celebrat el festival" que servisca, al seu torn, com a "marc legal per a traure-ho avant cada any".

   Així s'arreplega en les conclusions de l'informe sobre la situació actual del MIAU de Fanzara que ha aprovat este dilluns el CVC amb 13 vots a favor i tres abstencions.

   "El CVC advertix que les institucions públiques estatals, autonòmiques o municipals han de tenir una especial cura per la defensa de la llibertat d'expressió en tots els àmbits, incloses les manifestacions artístiques, i han de vetlar per assegurar el dret de la població a tenir experiències culturals que fomenten, no només el gaudi estètic sinó també la consciència crítica respecte al món, fins i tot si este foment alimenta opinions contràries a les pròpies", destaquen les conclusions de l'informe.

   A més, posen en valor que el MIAU de Fanzara ha contribuït en "la defensa del dret a la creació i els drets culturals de la població" i "està compromès a combatre la censura"; al mateix temps que és "un exemple de com l'art pot servir com a motor de creixement econòmic, mediació cultural i cohesió social", ha tingut un impacte econòmic positiu en el comerç local, ha aconseguit posicionar-se com a "referència mundial d'art urbà", ha "revitalitzat" la comarca de l'Alt Millars i ha convertit a un petit poble en "epicentre cultural per a la comarca".

   Cal recordar que l'Associació MIAU va anunciar al gener que paralitzava el festival i "agafava un temps de reflexió per a valorar la seua continuïtat o no", en apreciar que l'ordenança "anava en contra de la filosofia del projecte en el qual és fonamental que els i les artistes tinguen la llibertat d'expressar-se sense cap tipus de censura".

   Posteriorment, la Comissió d'Arts del CVC va rebre al febrer la petició de l'associació de realitzar un dictamen. A més, després, va visitar el poble de Fanzara i els seus murals, juntament amb Javier López i Rafa Gascó, membres de l'organització del festival. Així mateix, va enviar dos comunicacions a l'alcalde del municipi, Marc Diago, per a entrevistar-se amb ell i una sol·licitud per a acompanyar-los en la visita, però asseguren que no han rebut cap resposta per part del consistori.

"ATAC A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ"

   L'informe planteja que el fet que l'Ajuntament sol·licite un esbós del mural i una autorització "obri la porta a possibles censures", ja que la selecció dels artistes "no serà per la seua trajectòria o interès de la seua proposta (...), sinó per l'obra en concret"; alguna cosa que, segons el parer del CVC, "enterboliria la naturalesa de mediació artística del festival".

   D'altra banda, considera que el punt concret de la normativa municipal en el qual s'establix que no es podran realitzar intervencions de "caràcter polític o qualsevol altra intervenció que puga ferir la sensibilitat de les persones o dels diferents col·lectius" "ataca directament als principis bàsics de la llibertat d'expressió".

   "Advertim una possible vulneració d'este dret, adduint unes raons poc clares com són el fet que puguen ferir sensibilitats de persones o col·lectius, ja que estimem que ferir una sensibilitat, encara que és un acte molt poc respectable i molt poc desitjable, no pot constituir en cap cas un criteri objectiu", recalca l'informa, i sosté que "restringint el caràcter polític el que s'acaba restringint és el dret i l'oportunitat de qui gaudix de l'art".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià