VALÈNCIA, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -
El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV-CSIC-GVA) ha desenvolupat un treball en el qual demostra que orientar la vegetació de la vinya cap a l'oest, mitjançant una innovadora adaptació de la tradicional espatlera vertical, millora la composició del raïm i del vi.
L'estudi, publicat recentment en accés obert en la revista 'OENO One', assenyala este sistema com una via d'adaptació a l'augment de les temperatures pel canvi climàtic.
La investigació assegura que la composició del raïm i del vi millora si s'inclinen els sarments cap a l'oest en una vinya conduïda en espatlera i amb orientació de files nord-sud -la més habitual en el cultiu de la vinya a Espanya. A més, el color del vi s'intensifica i s'aferma la maduresa fenòlica del raïm en racionalitzar l'exposició de les fulles i els raïms a la radiació solar, millorant, com a resultat, el sabor, el color i la frescor en boca dels vins.
Segons explica el treball, este sistema de distribució dels sarments permet adaptar la vinya a les condicions més extremes del canvi climàtic, sense necessitat de variar el material vegetal o la localització del cultiu. Tot això es pot implantar gràcies a un sistema d'espatlera plegable compatible amb la mecanització de la vinya, desenvolupat pel Grup d'investigació Aigua i Cultius del CIDE.
"En partir de raïm amb més càrrega fenòlica, este sistema permet dur a terme una criança de major duració per a la producció de vins d'alta gamma i qualitat", comenta en un comunicat Diego Intrigliolo Molina, investigador del CSIC en el CIDE i coautor de l'article. "També servix per a mitigar els efectes negatius de l'estrés hídric, ja que es reduïx la radiació interceptada pels ceps durant les hores de major demanda evaporativa del dia", afig.
L'assaig es va realitzar durant dos campanyes consecutives en una vinya baixa reg deficitari de Vitis vinifera L. cv. Boval situat a Requena, sota un clima temperat-càlid.
ESTRATÈGIES D'ADAPTACIÓ
Al llarg dels últims anys, la ciència i la viticultura han explorat estratègies de camp per a fer front als efectes adversos del canvi climàtic en la composició del raïm. S'ha experimentat amb la collita primerenca, la reubicació de vinyes o la modificació del material genètic emprat, així com amb diferents tècniques de maneig del camp.
La investigació duta a terme per l'equip del CIDE se centra en el maneig del dosser i en els beneficis obtinguts en inclinar 30° cap a l'oest el sistema tradicional de posicionament dels brots verticals. Després d'aplicar aquest sistema, l'anàlisi aromàtica de les vinyes orientades a l'oest ha donat com a resultat vins amb major concentració d'èsters --aromes fermentatives-- i alcohols superiors als d'altres estratègies de maneig.
Segons l'estudi, la nova tècnica és útil per a per a regular la càrrega de radiació en diferents cultius i condicions ambientals, adaptant la composició del most i la qualitat del vi a les condicions imposades pel canvi climàtic.
A més de l'equip del CIDE, centre mixt de la Universitat de València (UV), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i la Generalitat Valenciana (GVA), en el treball ha participat personal científic de l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments de la Universitat Politècnica de València (FoodUPV) i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA - GVA).