VALNCIA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -
El festival DocsValncia. Espai de No Ficció, que se celebrar del 6 al 14 de maig, exhibir el llargmetratge documental 'Carceller, el hombre que murió dos veces', del cineasta Ricardo Macián, en Sant Miquel dels Reis, on va estar pres l'editor valenci de la revista 'La Traca' abans de ser afusellat juntament amb Carlos Gómez Carrera, Bluff, el dibuixant de les caricatures més crítiques del setmanari.
28 de juny de 1940. El mateix dia que Hitler entra a París un escamot d'afusellament va esbiaixar la vida de Vicent Miguel Carceller, un valenci clau en la vida cultural valenciana i espanyola. 'La Traca' era la revista de stira política més exitosa del principis del segle XX a Espanya amb produccions de més de 500.000 exemplars. Eixe va ser el dia triat pel rgim franquista per a assassinar Carceller i a Bluff i intentar esborrar-los de la memria collectiva a través de la censura.
El documental aprofundeix en els testimoniatges d'investigadors, experts i familiars recopilats al llarg de sis anys entre Espanya i els Estats Units. El professor i investigador Antonio Laguna va comenar a desenbullar un fil que va ser enriquint-se amb les aportacions de Rafael Solaz, Enric Nogués o Lamberto Ortiz.
A partir d'ací, la collaboració de descendents dels protagonistes i alguns supervivents d'aquells anys de terror, com Alejandra Soler, ajuden a comprendre l'abast dels esdeveniments narrats i a recuperar la memria perduda, explica l'organització del festival en un comunicat.
De la m del dramaturg Manuel Molins, el documental s'acosta a moments clau de la vida de Carceller per a mostrar a l'espectador l'nima alegre, combativa i sorneguera de l'editor de 'La Traca', a través d'actors com Pep Laza, Paco Alegre, J.M. Gurillo, Lola Moltó, J.M. Casany, Bruno Tamarit i Resu Belmonte.
Aquesta projecció es passar el 12 de maig en l'església de Sant Miquel dels Reis i ser presentada pel seu director, Ricardo Macián, i participaran varis dels seus protagonistes, com poden ser Paco Roca, el professor Antonio Laguna, la néta de l'editor Tina Rabanal, i la filla de Bluff Olivia Yule.
31 PROJECTES PRESENTATS A DOCSLAB- PUNT
D'altra banda, DocsLab - Punt, el laboratori de projectes del certamen, va tancar ahir dimecres, 6 d'abril, la seua convocatria amb 31 treballs presentats. A partir d'ara, els organitzadors comenaran un procés de selecció per a triar els 10 finalistes que participaran en el taller impartit pel director i productor Inti Cordera i la fundadora de Preciosa Media Claudia Rodríguez.
Tres projectes documentals que es van cuinar en DocsLab - Punt participen en la sisena edició de DocsValncia. 'Una elefanta sobre la tela de una araña', 'Posidnia' i 'La ciutat activa' van comenar la seua marxa en el laboratori de desenvolupament de projectes del certamen valenci i ara tornen a presentar els seus llargmetratges acabats.
La pellícula 'Una elefanta sobre la tela de una araña' inaugurar el festival. Un director de cinema de més de 70 anys pressent que la mort s'avena. Vol burlar-se de la vida en la qual ser la seua última pellícula. Per a fer-ho, comptar amb una anciana quixotesca de 109 anys, amb moltes guanyes de morir i tres jóvens artistes. Així arranca el film del cineasta cub Rolando Díaz.
'Posidnia' s'emmarca en 1778, quan un grup de comerciants originaris de Gnova van comenar a poblar l'illa de Tabarca. 250 anys després, un cineasta roda un documental per a descobrir els secrets de la posidnia, l'ésser viu més longeu del planeta. Tots creuen que és un alga, per és una planta i dona flors. La bella floració de la posidnia deuria ser el final de la pellícula. Per la pandmia donar un gir als esdeveniments. Tots els illencs han desaparegut i les flors també. El film d'Adán Aliaga va estar seleccionat en Seminci, entre altres nominacions.
L'any 2050 hi haur més de 9.700 milions de persones en el món, de les quals el 70% viur en les ciutats. Aquestes poblacions hauran de preparar-se per a afrontar aquest gran desafiament del segle XXI. 'La ciutat activa', dirigida per Verónica Orrico i Sergio Sanus, realitza un recorregut pels principals processos que es donen actualment en les nostres ciutats i per aquells que resultaran determinants per al seu futur immediat.
Aquests dos últims títols competiran en la secció valenciana Mirades juntament amb 'Persona (no) humana', d'Álex Cuéllar, Rafa G. Sánchez; 'Fusilados' de Manuel Rossell i Lucas Moro; 'Mundos invisibles', d'Orlando Bosch; 'Gol en el Cabanyal!', de David Coronat; i 'Intramur. El procés de creació de "La mort i la donzella"', de Pepe Andreu i Rafa Molés.
DocsValncia torna en la seua sisena edició per a seguir creixent com a laboratori de projectes mitjanant el taller de formació en indústria amb firma exclusivament valenciana. L'objectiu és acompanyar als documentalistes durant el llarg camí que implica crear una pellícula documental, facilitar la seua assessoria i ser un suport perqu els projectes acaben sent una realitat en les pantalles de cinema.
Igual que la passada edició, DocsValncia projectar les seues cintes en les sales dels Cinemes Lys de Valncia com a seu principal, l'Octubre Centre de Cultura Contempornia i la sala Berlanga de la Filmoteca valenciana. El certamen compta amb el patrocini de l'Institut Valenci de Cultura, Ajuntament de Valncia, la Direcció General de Cultura i Patrimoni i Punt Mdia com a mitj oficial. Amb el suport d'IVACE Internacional, Productores Independents Audiovisuals Federades (PIAF), el Consolat de la República de Litunia a Valncia, Collegi Major Rector Peset, Fundació SGAE, Jameson i la collaboració del Festival Internacional de Cinema Documental DocsMX.