Anuncia també un aranzel del 25% a la importació dels vehicles estrangers
MADRID, 3 Abr. (EUROPA PRESS TELEVISIÓ) -
El president d'Estats Units, Donald Trump, ha anunciat este dimecres, en el que ha batejat com el 'Dia de l'Alliberament', uns aranzels del 20% per a tots els productes procedents de la Unió Europea des del 9 d'abril, la meitat del que acusa a Brussel·les de gravar les mercaderies nord-americanes.
"Els cobrarem aproximadament la meitat del que ells ens cobren i ens han estat cobrant. Així que les tarifes no seran totalment recíproques", ha avisat en una roda de premsa des dels jardins de la Casa Blanca.
Prèviament, en el seu discurs ja havia apuntat a la UE per 'prohibir' la major part d'importacions avícoles des d'Estats Units mitjançant mesures no aranzelàries.
"Volem enviar-vos els nostres cotxes, volem enviar-vos tot, però no anem a agafar res del que tingueu", ha indicat sobre la suposada actitud del 'club comunitari'.
Després, sobre Xina recauran uns aranzels del 34% en resposta a unes polítiques que encareixen els productes nord-americans en un 67%. A més, es revocarà des del 2 de maig el règim 'de minimis' que ha permès al gegant asiàtic exportar a EUA productes per baix dels 800 dòlars (739,2 euros) sense pagar impostos.
D'altra banda, a Japó li la penalitzarà amb un 25%; a Corea del Sud, amb un 25%; a Taiwan, amb un 32%; a l'Índia, amb un 26%; a Suïssa, amb un 31%.
Entre les economies menys afectades estan Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Brasil o, fins i tot, l'Argentina del llibertari Javier Milei, amb uns aranzels del 10%. Estes tarifes entraran en vigor el 5 d'abril.
En general, les nacions llatinoamericanes han sigut castigades amb un 10%, amb l'excepció de la Nicaragua de Daniel Ortega, amb un 18%. Canadà i Mèxic no figuren aquesta jornada entre els països perjudicats.
El president ha avisat que els Estats que vulguen una exempció als aranzels hauran de canviar la seua política comercial, deixar de manipular les seues divises i incrementar les seues importacions d'Estats Units.
Al seu torn, Trump ha quantificat en 6 bilions de dòlars (5,525 bilions d'euros) les inversions que desembarcaran en el país per les mesures anunciades.
L'Administració republicana ha decretat l'"emergència nacional" a compte de la guerra comercial oberta per a dotar-se dels instruments necessaris per a aplicar de manera efectiva la seua agenda proteccionista.
ARANZELS DEL 25% ALS AUTOMÒBILS
En l'obertura de la seua intervenció, Trump va comunicar uns aranzels del 25% a la importació de cotxes estrangers des d'esta mitjanit amb l'objectiu de fer "Amèrica gran de nou" i rellançar el sector.
"Durant dècades, el nostre país ha sigut saquejat i violat per nacions properes i llunyanes, tant amigues com a enemigues", ha comunicat Trump.
"Els treballadors de l'acer, de l'automòbil, els agricultors i els artesans qualificats [...] han patit realment molt, han vist amb angoixa com dirigents estrangers han robat les nostres ocupacions, com uns tramposos estrangers han rampinyat les nostres fàbriques i com uns estrangers carronyers han destrossat nostre antany bell somni americà", ha afegit.
EXPORTACIONS AGROALIMENTÀRIES
En 2024 les exportacions agroalimentàries i pesqueres d'Espanya a Estats Units van suposar el 4,8% del total d'exportacions, la qual cosa va situar a Estats Units a nivell mundial en el sisè lloc com a destinació de les exportacions agroalimentàries i pesqueres i el novè com a origen de les importacions nacionals, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Les exportacions agroalimentàries a EUA van augmentar el passat any un 21,4% en valor, fins a aconseguir els 3.604 milions d'euros, respecte al 2023, mentre que en volum es van situar en els 789.749 tones, un 7,1% més.
En els últims anys, el mercat nord-americà ha registrat un augment sostingut en la demanda de productes agroalimentaris espanyols. Estats Units se situa com el cinquè soci comercial global d'Espanya i el principal extracomunitari, superant a Xina i situant-se només per darrere de França, Portugal, Itàlia i Alemanya.
Segons dades de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) als quals ha tingut accés Europa Press, durant el primer trimestre del 2024, les exportacions espanyoles de la indústria agroalimentària i begudes cap a Estats Units van aconseguir els 800 milions d'euros, això és un creixement superior al 15% respecte al mateix període del 2023.
Entre els productes afectats, el 2024, Estats Units va ser el segon comprat per als vins tranquils espanyols envasats i el primer per als escumosos. Així, al llarg del passat any es van exportar vins des d'Espanya a EUA per un valor total de 390 milions d'euros, segons dades de la Federació Espanyola del Vi (FEV).
Mentre que en el cas de l'oli d'oliva, on Espanya és el primer exportador mundial d'aquest producte i Estats Units el major importador, ja que només produeix el 5% dins del país, el passat any es va elevar l'exportació un 57,7%, fins als 1.013 milions d'euros, segons dades d'Agricultura.