VALÈNCIA, 29 Ene. (EUROPA PRESS) -
Un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV) --pertanyents al Grup de Cartografia GeoAmbiental i Teledetecció (CGAT) del Departament d'Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria (DICGF), juntament amb l'Escola Tècnica Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica, (ETSIGCyT)-- ha elaborat un mapa d'inundació calle a carrer dels municipis de l'Horta Sud afectats per la dana del passat 29 d'octubre.
El treball pretén aportar "informació útil per a les poblacions afectades, comprendre millor la naturalesa del succés i proporcionar una eina clau per a la gestió de futures inundacions". En el seu desenvolupament han col·laborat també estudiants de l'ETSI Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica de la UPV.
"El treball partix de les mesures fetes durant els mesos de novembre i desembre de 2024 i gener de 2025 i el que ara es presenta és un resultat preliminar; seguim treballant per a acabar de cartografiar totes les zones inundades", explica, en un comunicat, Josep Pardo, del Grup de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la UPV.
L'equip de la UPV va desenvolupar l'estudi en tres fases: una primera d'alçament de camp; en la segona es van centrar en la generació dels models de làmina d'aigua i de calats màxims; i finalment van generar el visor en el qual es pot consultar el mapa d'inundació calle a carrer.
En la primera fase del projecte, van registrar un total de 5.097 punts de tota la zona afectada. "Per a açò, utilitzem una mira topogràfica recolzada a la paret on estava el senyal i mesurem la profunditat de l'aigua al lloc", apunta l'especialista.
Per a la localització de les posicions van emprar el sensor GNSS (GPS) dels dispositius mòbils, la base cartogràfica Open Street Maps (OSM) i ortofotografies de l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV). En la segona fase, l'equip de la UPV va generar els models de làmina d'aigua i calats màxims de la inundació. Amb estes dades, és possible consultar fins a quina altura va arribar l'aigua.
El resultat final és un visor interactiu, accessible per a qualsevol persona, que permet visualitzar la profunditat màxima a la qual va aplegar en cada punt dels municipis de l'Horta Sud.