Els API creuen que "lamentablement" es mantindran els preus a l'alça a curt termini en la compravenda d'habitatges

Archivo - Arxiu - Edificis amb grues en imatge d'arxiu
David Zorrakino - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 2 septiembre 2024 15:55

   Rebutgen que els pisos turístics afecten al preu de lloguer i veuen que falta oferta d'habitatge i incentius per a traure-les al mercat

   VALÈNCIA, 2 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (Coapi) de València creu que "lamentablement" es "mantindrà la tendència alcista a nivell de preus" en la compravenda d'habitatges a la Comunitat Valenciana a curt termini a pesar que "en els pròxims trimestres el nombre d'operacions seguirà caent". En este sentit, les compravendes en el segon trimestre del 2024 han sigut de 23.340, un set per cent menys que l'anterior trimestre i un 7,1% inferior al mateix període del 2023.

   Així ho arreplega l'Informe sobre el Mercat Immobiliari de València del segon trimestre del 2024, presentat aquest dilluns en roda de premsa pel portaveu de Coapi València, Vicente Díez, el director de la Càtedra Comprat Immobiliari, Luis Fabra, i el vocal de la Junta de Govern d'APIVA Lluís Planells.

   A més de la dada general de la Comunitat Valenciana, l'informe reflectix que el nombre de compravendes a la província de Valencia ha sigut de 8.870, amb un descens del 4,6% respecte al primer trimestre de l'any i un 9,8% menys respecte al mateix trimestre del 2023.

   En l'acumulat dels últims 12 mesos s'han registrat 34.890 compravendes amb una reducció interanual de l'11,1%. A la ciutat de València, el nombre de compravendes durant el segon trimestre del 2024 ha sigut de 2.049, una caiguda del 21,9% en relació al mateix període del 2023.

    A pesar que existix una tendència descendent, Fabra ha assegurat que "no són males dades" doncs s'està comprant amb "períodes que han sigut excepcionalment bons, sobretot fa un any".

   "Si mirem molt més arrere i veiem tota la sèrie històrica, les compravendes no estan molt allunyades del tram superior dels últims 17 anys i mantenir-se en este xifres són molt bones dades", ha especificat.

   Per municipis, el nombre de compravendes i quota de mercat trimestral més elevat és València, amb 10.807 (27,5%); Gandia, amb 1.926 (4,9%); Segunt, amb 1.210 (3,1%); Torrent, amb 1.179 (3%); Paterna, amb 933 (2,4%); Cullera, amb 786 (2%); Oliva, amb 756 (1,9%); Alzira, amb 686 (1,7%); Ontinyent, amb 572 (1,5%) i Xàtiva amb 497 (1,3%).

   Respecte a les característiques de les compravendes, es ven més habitatge usat que nova. "Com és tradicional, l'habitatge usat és la que registra un major pes des del canvi de cicle, des del 2014 al 2015, doncs més del 80% de les compravendes sempre han d'este tipus", ha desenvolupat Fabra.

   Una altra característica es dona en la compra per estrangers a la Comunitat Valenciana que ha sigut en este trimestre d'un total de 6.717 habitatges, la qual cosa representa el 28,8%. Així, en l'últim any una mica més de 27.000 compres han sigut realitzades per estrangers, la qual cosa suposa un 29,1%. "Este tipus de comprador seguix estant activament present en el mercat amb un comportament relatiu més favorable", ha recalcat.

PREUS EN TENDÈNCIA ASCENDENT

   Els preus, segons l'informe, consoliden la seua tendència ascendent malgrat el descens en el nombre de compravendes. De fet, el metre quadrat de l'habitatge ha registrat un import mitjà d'1.609 euros durant el segon trimestre a la Comunitat Valenciana amb un increment trimestral del 3,6% i del 8,5% interanual.

   A la ciutat de València el preu mitjà ha sigut de 2.187 euros per metre quadrat, el major resultat des del primer trimestre del 2009. Pel que fa a la província, el preu mitjà ha sigut d'1.395 euros, un màxim des del primer trimestre del 2012.

   El director de Càtedra de Mercat ha explicat que la pujada de preus es deu a la pujada de tipus d'interès encara que ha augurat que "ara que sembla que estan baixant pot ser que done lloc a una evolució favorable".

   El tipus d'interès mitjà dels nous crèdits hipotecaris ha sigut del 3,62%, el segon descens consecutiu després de sis trimestres d'ascensos. No obstant això, este es troba a una "notable distància" del mínim històric que es va registrar en el primer trimestre del 2022 (1,98%).

MERCAT DE LLOGUER

   El mercat del lloguer, al tancament del segon trimestre, ha experimentat un increment de l'oferta, un fet que Fabra ha qualificat com de "bona notícia". "Això de deu al fet que el mes de juny és un període de venciment de contractes d'estudiants i augmenta l'oferta", ha dit i ha mostrat el seu desig que "tant de bo ocorreguera amb major freqüència".

   El nombre d'habitatges oferits a la província ha aconseguit les 3.684, amb un increment anual del 16,2%, i a la ciutat de València ha sigut de 2.128, un 17,2% més interanual.

   Malgrat l'increment de l'oferta, Fabra ha lamentat que els preus seguixen en "màxims històrics". "La legislació no ajuda i hi ha molt pocs incentius per a llançar al mercat del lloguer un habitatge", ha afegit.

   El preu mitjà a la província se situa en 12,1 euros el metre quadrat, amb un ascens trimestral del 7,1% i un augment interanual del 18%. A la ciutat de València també s'ha arribat al màxim històric amb 14,1 euros el metre quadrat, un increment del 4,8% respecte a l'anterior trimestre i del 19% interanual.

"NO SUPOSA UN PROBLEMA"

   Preguntat per com afecta l'habitatge turístic al preu del lloguer, el portaveu de Coapi ha assenyalat que "no suposa un problema per al preu de l'habitatge del lloguer tradicional". "Moltíssimes plantes baixes que abans estaven tancades s'han reconvertit a habitatge turístic i no hem d'oblidar que esta no pot ser habitatge habitual perquè legalment no és possible", ha afegit.

   "Un altre tema és el problema social que pot causar i que tingues turistes sota la teua casa que puguen muntar desgavell, però no afecta directament al mercat de lloguer", ha continuat.

   Per la seua banda, Fabra ha apuntat que "des del sector està més que clar que el que mancada és oferta i per a augmentar esta cal generar incentius", com a bonificacions en impostos. "Cal aconseguir que els habitatges que ja existixen isquen al mercat i per a fer això no fa falta dedicar recursos públics, sinó augmentar la seguretat jurídica", i que els contractes de lloguer subscrits "es complisquen", ha conclòs.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià