Els comerços de València reobrin les seues portes després de tancar a primera hora per l'alerta roja

Comerços tancats, a 14 de novembre del 2024, a València, Comunitat Valenciana (Espanya).
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: jueves, 14 noviembre 2024 14:52

   La "precaució" i el seguiment de les informacions oficials han marcat les decisions dels locals, segons les patronals

   VALÈNCIA, 14 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Molts comerços de la ciutat de València, grans i xicotets, han iniciat la jornada d'este dijous amb les seues portes tancades a causa de l'alerta roja meteorològica que s'havia establit i les restriccions de circulació vigents, deixant imatges de les principals artèries comercials de la ciutat pràcticament buides. No obstant això, en rebaixar-se l'avís i decaure les limitacions, han començat a reprendre la seua activitat.

   El litoral de Valencia, i amb ell la capital, ha clarejat este dijous en alerta roja per pluges, amb el record recent de la devastadora DANA de fa dos setmanes, i restriccions de circulació en 163 municipis. En estes circumstàncies, moltes empreses havien optat per suspendre la seua activitat. No obstant això, minuts abans de les 08.00 hores l'Aemet ha rebaixat esta alerta a taronja i al migdia el Cecopi ha alçat la limitació de la circulació.

   Des de la Confederació d'Empresaris del comerç, servicis i autònoms de la Comunitat Valenciana (Confecomerç), han explicat a Europa Press que a primera hora "molts comerços no havien obert per precaució" i, en alguns casos de trobaven realitzant tasques internes en els establiments, sense atenció al públic.

   Quan s'han alçat les restriccions a partir de les 12 de migdia, després de baixar a taronja l'avís meteorològic, "la majoria" ha obert les seues portes. "Només aquells que no hagen pogut replanificar el seu personal, perquè prèviament s'havia acordat el tancament, són els que poden estar tancats, però la majoria estan oberts", han informat des de la confederació.

   Per part de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), el seu director Pedro Reig ha detallat que este tipus d'establiments tenia "una excepció" perquè els seus treballadors pogueren moure's, a causa de l'esencialidad de la distribució alimentària. "El que ha fet cada empresa ha sigut decidir en funció de les seues circumstàncies i la seua estructura comercial, basant-se sempre en la seguretat dels treballadors", ha afirmat.

   Així, s'han donat "diferents actuacions" per part d'este sector: "Algunes empreses han tancat a la vesprada (del dimecres), unes altres han obert este dijous més tard i unes altres han obert des de primera hora". Després, "totes elles, des que s'ha anat desescalant el nivell d'alerta, estan progressivament obrint".

   "Hem afrontat esta jornada prenent decisions, esperant i estant al corrent en temps real de l'actualització de notícies per part del Cecopi i prenent decisions a mesura que anaven produint-se els esdeveniments, sempre prioritzant la seguretat dels treballadors", ha recalcat Roig.

SITUACIÓ "MOLT CANVIANT"

   Així mateix, des de de l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) han assenyalat també a Europa Press que la situació ha sigut "molt canviant" conforme han transcorregut les hores, però estimen que cap a les 14 hores de la vesprada "la immensa majoria" de les superfícies estan obertes al públic.

   Anged ha relatat que la decisió este dimecres a la vesprada va ser que s'obriria més tard, una vegada decaiguera l'alerta roja, però a la nit es va decidir no obrir. En el matí d'este dijous, "quan s'ha passat de roja a taronja, la decisió que s'ha pres és d'obrir en la mesura del possible i de manera escalonada i ordenada, en funció de la grandària dels centres de treball i de les possibilitats de resposta del personal".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià