Els experts aconsellen a Treball una pujada del SMI per a enguany de fins a 50 euros al mes

Archivo - Arxiu - La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz (c), junt amb els secretaris generals de CCOO, Unai Sordo (d), i d'UGT, Pepe Álvarez (e), durant la signatura de l'acord per a la pujada del SMI el
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
Publicado: jueves, 9 enero 2025 10:30

   Plantegen dos opcions: augmentar el salari mínim un 3,4% o aplicar un increment del 4,4%, la qual cosa li portaria com a topall als 1.184 euros

   MADRID, 9 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El Comitè d'Experts que assessora al Govern per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) ha recomanat al Ministeri de Treball que ho incremente enguany o un 3,4 per cent o un 4,4%, la qual cosa suposaria un augment màxim de 50 euros mensuals, segons han confirmat a Europa Press fonts pròximes al comitè.

   En concret, d'aplicar-se la primera opció, una pujada del 3,4%, el SMI se situaria en 1.172,5 euros mensuals per catorze pagues, mentre que si es decidix que l'increment siga del 4,4%, esta renda mínima rondaria els 1.184 euros.

   Estes dos opcions es queden per baix de les reclamacions sindicals. El líder d'UGT, Pepe Álvarez, ha demanat pujar el SMI entre un 5% i un 6%, mentre que el secretari general de CCOO, Unai Sordo, defensa una pujada similar a la dels salaris mitjans i per sobre de l'IPC.

   El SMI, que actualment aconseguix els 1.134 euros al mes per catorze pagues, ha sigut també motiu de xoc entre el Ministeri de Treball de Yolanda Díaz i el Ministeri d'Economia que dirigix Carlos Cuerpo, igual que ho està sent la rebaixa de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals.

   El ministre s'ha mostrat partidari que el SMI puge "en línia amb la resta del que està fent l'economia", al que Díaz va replicar que "les dades macro no tenen res a veure amb la vida real" i que el salari mitjà a Espanya "no és una locomotora".

   "Els salaris en el meu país són molt, molt moderats, i jo treball i porte treballant des que he arribat al Govern d'Espanya per a pujar el salari mínim, però també, per tant, per a pujar els salaris en general i ser un poc més europeus", va apuntar recentment la ministra.

   Així, la vicepresidenta segona va demanar al ministre d'Economia que "respecte" al comitè d'experts que assessora al Govern per la pujada del SMI i del que en el seu moment va formar part el propi Carlos Cuerpo per designació de la llavors vicepresidenta primera Nadia Calviño.

   "Llavors s'oposava, igual que hui, a una pujada que vaja d'acord amb el que està passant en el nostre país. I dic una pujada concorde perquè vostès, qualsevol de vostès, van a la compra i veuen els preus que tenim en l'alimentació", va denunciar la setmana passada la ministra.

    La intenció de Treball és aplicar una pujada retroactiva des de l'1 de gener d'enguany partint de l'informe dels experts i una vegada siga negociada amb els agents socials.

   El pas previ a esta negociació amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme passava per que els experts ultimaren els seus treballs i emeteren la seua recomanació.

   Les fonts consultades per Europa Press han confirmat que el comitè va aconseguir este dimecres un acord sobre quina hauria de ser la pujada a aplicar perquè esta renda mínima no perda poder adquisitiu i no siga inferior al 60% del salari mitjà que establix la Carta Social Europea.

   Ara que Treball ja compta amb l'informe del comitè assessor, convocarà als agents socials per a iniciar la negociació.

   La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, es va mostrar convençuda ahir que hi ha marge per a aconseguir una acord amb sindicats i empresaris per a la pujada del SMI d'enguany.

   "Crec que hi ha marge per a aconseguir un acord, quan hui (per ahir) el Comitè d'Experts faça la proposta, anem a convocar a la taula de diàleg social", va afirmar Díaz en declaracions a Telecinco arreplegades per Europa Press.

   El comitè, que va començar els seus treballs el passat 26 de novembre, està format per membres de l'Executiu, dels agents socials i de professionals acadèmics, i es va constituir al gener del 2021 per a determinar a quin ritme havia de pujar esta renda mínima per a representar el 60% del salari mitjà, tal com establix la Carta Social Europea.

   La vicepresidenta segona va encarregar al novembre als experts d'esta comissió una sèrie de tasques que passen per incrementar el SMI de manera que els treballadors no perden poder adquisitiu, que la pujada mantinga el 60% del salari mitjà que recomana la Carta Social Europea i analitzar com introduir un canvi en l'Estatut dels Treballadors perquè les pujades del SMI es facen de manera automàtica i no queden en mans dels governs.

LES ÚLTIMES PUJADES DEL SMI

   El Ministeri de Treball va acordar amb CCOO i UGT pujar el SMI per al 2024 un 5%, des dels 1.080 euros mensuals per catorze pagues fins als 1.134 euros. Esta pujada es va aplicar amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2024, doncs es va acordar ja entrat l'any.

   CEOE i Cepyme no es van sumar a l'acord en entendre que no van atendre les seues demandes d'indexar el SMI als contractes públics i d'establir bonificacions per al sector del camp.

   Però no és l'única pujada del SMI a la qual no s'han sumat els empresaris en els últims anys. A principis del 2023 el Govern va acordar, també només amb els sindicats, una pujada del SMI del 8% per a este exercici.

   La CEOE tampoc va recolzar les pujades del SMI del 2022 i 2021 acordades pel Govern de Pedro Sánchez amb CCOO i UGT, però sí va pactar amb ells l'increment del 2020, quan va augmentar des dels 900 als 950 euros mensuals.

   És intenció del Govern garantir per llei, a través d'un canvi legal en l'Estatut dels Treballadors, que el SMI ha de representar sempre almenys el 60% que fixa la Carta Social Europea.

   Precisament, el Comitè d'Experts creat per a la pujada del SMI fa les seues recomanacions d'increment d'esta renda mínima buscant esta equivalència del 60% amb el salari mitjà, per a això estudien diferents fonts estadístiques i solen proposar una forqueta d'augments per al SMI.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià