Els socialistes europeus designen a Sánchez i Scholz negociadors per a repartir els alts càrrecs de la UE

Archivo - Arxiu - 09 December 2023, Berlin: German Chancellor Olaf Scholz (R) and Pedro Sanchez(L), Spain's Prevalga Minister and Chairman of the Spanish Socialist Workers' Party (PSOE), react during the party congress of the German Social Democratic Part
Bernd von Jutrczenka/dpa - Archivo
Publicado: lunes, 10 junio 2024 18:31

   MADRID, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La presidència del Partit dels socialistes europeus (PES) ha nomenat al cap de l'Executiu, Pedro Sánchez i al canceller alemany, Olaf Scholz, com a negociadors de la família socialdemòcrata per als càrrecs de responsabilitat en les institucions europees, els coneguts com 'top jobs', segons indiquen fonts socialistes.

   Després de l'eleccions europees del diumenge, comencen les converses per a acordar els principals càrrecs: les presidències de la Comissió Europea, el Consell Europeu i l'Eurocambra i l'Alt Representant per a Assumptes exteriors i Política de Seguretat entre altres.

    Des del PSOE subratllen que els resultats de les europees en tot el continent afermen als Socialistes i Demòcrates, grup parlamentari al que pertanyen, com a segona força política d'Europa i per tant li atorga "un sòlid poder de negociació".

   A més, reiteren la seua voluntat de dialogar i negociar amb totes les forces polítiques "a excepció de l'extrema dreta" dels grups ECR, en el qual estan Vox i Germans d'Itàlia, el partit de la primera ministra, Giorgia Meloni i ID, on està inclosa l'Agrupació Nacional de Marine Le Pen.

   Amb el resultat de les europees sobre la taula, els caps d'Estat i de Govern de la UE iniciaran ara les negociacions per al repartiment dels alts càrrecs de les institucions comunitàries clau, i en les converses Sánchez i Scholz portaran la veu cantant dels interessos que defensen els socialdemòcrates.

   El 2019, després de les últimes eleccions europees, els socialistes europeus van designar per a la tasca a Sánchez i al llavors primer ministre de Portugal, António Costa.

   Els líders es veuran per primera vegada després dels comicis en un sopar informal el pròxim 17 de juny a Brussel·les, amb l'objectiu de definir les claus del repartiment i els equilibris geogràfics, ideològics i de gènere, entre altres, que han de respectar-se en l'acord dels 'top jobs'.

    L'acord final se cercarà previsiblement en el cim formal que tornarà a reunir als mandataris en la capital europeu els dies 27 i 28 de juny, ja que la presidència del Parlamento Europeu haurà de sotmetre's al vot de la sessió plenària inaugural del 16 de juliol a Estrasburg (França).

   La candidatura per a presidir la Comissió Europea, que depèn dels líders però necessita el vistiplau del Parlament també, està prevista per a setembre però s'avançarà al ple de juliol si para llavors hi ha un acord sòlid que garantisca al candidat guanyar la votació.

   La nova presidència del Consell d'Estat, que és decisió únicament dels líders i no ha de ser ratificada per una altra institució també eixirà d'aquest negociació encara que l'actual president, Charles Michel continuarà en el càrrec fins a desembre.

ROBERTA METSOLA I IRATXE GARCÍA

   Previsiblement, Roberta Metsola repetirà com a presidenta de l'Eurocambra, encara que només durant mitja legislatura, en virtut de l'acord tàcit pel qual el PPE i S&D s'alternen al capdavant del Parlamento Europeu a meitat de mandat.

    Per això, una de les possibilitats és que el PSOE faça valdre el seu pes en els socialdemòcrates europeus per a mantenir a Iratxe García en un lloc destacat i que seguisca sent líder del grup progressista en l'Eurocambra o bé cercar que opte a la presidència de la institució quan es done el relleu de Metsola.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià