Una empresa d'Onda engega el primer forn elèctric de producció de la indústria ceràmica d'Espanya

Presentació a Onda del primer forn elèctric zero emissions de producció de la indústria ceràmica
AYUNTAMIENTO DE ONDA
Publicado: jueves, 12 septiembre 2024 17:23

   La instal·lació permetrà estalviar 1.500 tones de CO2 a l'any

   CASTELLÓ, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Grup Italcer ha instal·lat en la planta d'Equipe Ceràmiques d'Onda un innovador forn 100% elèctric que marca una "fita" en la reducció d'emissions de CO2 en el sector, ja que permetrà estalviar 1.500 tones de CO2 a l'any, contribuint a la descarbonització de la producció i als objectius de l'Agenda 2030.

    Este projecte ha sigut desenvolupat conjuntament per l'ITC i la Universitat Jaume I de Castelló, juntament amb l'empresa Systemfoc, i ha sigut recolzat per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) amb un total de 878.000 euros.

    El forn s'ha desenvolupat amb l'objectiu d'eliminar per complet les emissions de gasos d'efecte hivernacle en la fase de cocció de la ceràmica, sense comprometre la qualitat tècnica i sostenible del producte fabricat.

   Després d'anys d'investigació, Italcer ha dissenyat i patentat un sistema avançat per a la captura del CO2 emès a l'atmosfera per les seues plantes productives, així com la transformació i recuperació d'altres elements contaminants orgànics i inorgànics, segons ha informat la companyia en un comunicat.

    Este forn industrial 100% elèctric substituïx al de gas i utilitza una tecnologia basada en resistències elèctriques, evitant el 100% de les emissions directes de diòxid de carboni en l'etapa de cocció. A més, presenta un consum energètic que, segons els primers estudis energètics realitzats, és un 30% menor que el d'un forn tradicional, ha detallat la Generalitat.

AVANTATGES

   Segons Rogelio Vila, director general d'Equipe Ceràmiques, "són moltes els avantatges d'un forn elèctric enfront dels forns de combustió amb barreja d'hidrogen verd i gas natural, com la immediatesa en la seua posada en funcionament sense la necessitat d'infraestructures de canalització de gas, el menor consum energètic, i la possibilitat de donar autonomia energètica a la companyia si ho combinem amb la instal·lació d'equips de generació i autoconsumo elèctric".

   El CEO d'Italcer, Graziano Verdi, ha explicat que el desenvolupament d'aquests projectes a nivell industrial és "un pas fonamental" en el camí cap a la descarbonització del grup. "Gràcies a l'ús significatiu d'energia elèctrica procedent de fonts renovables estem aconseguint una reducció molt considerable de les emissions directes de CO2 a l'atmosfera", ha afegit.

    Al mateix temps, ha destacat que, sent el gas natural un component energètic "clau" en la transició energètica, la patent obtinguda recentment per a capturar CO2 els permetrà "impulsar productes ceràmics sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, fruit dels processos productius innovadors, eficients i basats en l'economia circular. Només el 2023, el nostre grup ha invertit cinc milions d'euros en projectes socials i mediambientals".

    Per la seua banda, el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felip Carrasco, ha posat en valor "l'aposta contínua del sector ceràmic per la innovació, l'eficiència energètica i la recerca de nous materials i tècniques amb les quals produir de manera més sostenible", segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià