Insten a ser reconeguts com a figura d'autoritat i es concentraran este dissabte en repulsa per l'assassinat d'una educadora a Badajoz
VALÈNCIA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -
Entitats de servicis socials de la Comunitat Valenciana han denunciat la "precarietat" en el sector, al seu juí acrescuda per l'"alt índex de privatització", que provoca que "en molts casos" les seues condicions laborals "no són les òptimes", per la qual cosa han reclamat diferents millores per als professionals.
Així ho ha recalcat este divendres la presidenta del Col.legi Oficial d'Educadors i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana (COEESCV), María José Navarro, en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyada per representants d'altres entitats col·legials i sindicats.
Les diferents entitats han convocat este dissabte 22 de març han convocat una concentració en repulsa per l'assassinat d'una treballadora social el 9 de març a Badajoz. La protesta es durà a terme la plaça Manises de València, a les 12.00 hores, i no comptarà amb banderes ni logos, únicament la pancarta unitària amb el lema 'Servicis socials dignes, segurs i de qualitat'.
Està convocada pel COEESCV, el Col·legi Oficial de Psicologia de la CV, els Col·legis Oficials de Treball Social d'Alacant, Castelló i València, l'Associació Valenciana d'Integradors Socials, la Facultat de Filosofia i CC de l'Educació de la UV i els sindicats CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, CSIF i CGT.
Navarro ha subratllat que la mort de l'educadora social ha sigut el "detonant" que ha visibilitzat el que les entitats col·legials i sindicats "porten reclamant a l'administració". "Les condicions laborals de les persones que treballem en el social, en molts casos, no són les òptimes, a causa de la precarització del sector, amb un alt índex de privatització, de llocs coberts per personal que no té la capacitació adequada i sense que l'Administració faça seguiment de les diferents realitats i necessitats", ha asseverat.
Per això, estes entitats han proposat diferents mesures que, al seu judici, "és necessari que les administracions tinguen en compte" per a evitar que situacions com l'ocorreguda tornen a passar, així com per a "millorar les condicions laborals" dels empleats.
En concret, reclamen que es realitze una anàlisi "de l'impacte de la precarització i la privatització, així com de les condicions laborals dels professionals", que es revisen i actualitzen els protocols d'actuació enfront de les situacions de violència, "assegurant una resposta eficaç, professional i respectuosa amb els drets de la infància i adolescència i dels professionals". Per a això, insten a ser reconeguts com a figura d'autoritat, perquè les agressions es consideren delicte d'atemptat.
Igualment, demanen augmentar les ràtios d'atenció de treballadors per a "garantir un servici de qualitat"; que no es permeta que cap professional treballe en solitari; que els llocs de treball els ocupen professionals amb titulació adequada i "s'evite l'intrusisme i la baixa qualificació".
"PREOCUPATS" PER NOVES PRIVATITZACIONS I MISSATGES D'ODI
A més, s'han mostrat "enormement" preocupats per la Llei de Simplificació Administrativa, ja que consideren que "obri la porta a noves privatitzacions i una major precarització del sector social", davant del que es posicionaran en contra; així com pels "missatges d'odi cap a les persones en situacions de vulnerabilitat".
"L'extrema dreta ja sabem com els utilitza i ara (a la Comunitat Valenciana) hi ha un pacte amb un partit de l'extrema dreta i no sabem en què repercutirà, però estarem ací perquè no siga en detriment dels drets humans de les persones a les quals acompanyem", ha asseverat Navarro.
En la mateixa línia, sol·liciten un diagnòstic de la realitat social i implementar recursos per a "donar resposta a les necessitats de la infància i adolescència"; que es publique el decret de tipologies en el qual s'incloguen "totes les necessitats" que han esmentat.