MADRID, 9 Abr. (EUROPA PRESS TELEVISION) -
Els aranzels del 20% impostos per Estats Units als productes de la Unió Europea han entrat en vigor este dimecres, després que la Casa Blanca aplicara un aranzel universal del 10% la setmana passada i anunciara l'increment del mateix per a alguns països i regions a partir d'este 9 d'abril.
El president d'Estats Units, Donald Trump, que ha denominat estes mesures com a "aranzels recíprocs", defensa que esta estratègia proteccionista és l'"única manera de guarir" els dèficit financers "massius" amb Xina o la Unió Europea, i amb ells diu que busca protegir sectors clau de l'economia nord-americana.
Estats Units també aplica des de hui una nova ronda d'aranzels del 50% a Xina, la qual cosa incrementa els gravàmens totals al país asiàtic fins al 104%, després de la decisió del Govern xinés de no retirar les seues tarifes de represàlia del 34% sobre Estats Units.
Com a resposta a la política aranzelària de Trump, la Comissió Europea proposarà una nova tanda d'aranzels del 25% a productes nord-americans, la recaptació dels quals s'activarà de manera escalonada en tres dates --15 abril, 16 de maig i 1 de desembre, esta última només per a la soja i ametles--.
La setmana passada, en el que el mandatari nord-americà va cridar 'Dia de l'Alliberament', Trump va anunciar aranzels del 20% per a la Unió Europea (20%), del 24% per a Japó, del 46% per a Vietnam, del 32% per a Taiwan, del 25% per a Corea del Sud, del 36% per a Tailàndia, del 31% per a Suïssa, del 32% per a Indonèsia, i del 10% per a Regne Unit i Brasil.
A més de l'aranzel general del 20% que aplica ja EUA a la UE, alguns productes ja comptaven amb una tarifa especial, com és el cas de l'acer i alumini, vehicles, vins, productes agrícoles, semiconductors, productes energètics i farmacèutics.
En concret, Estats Units aplica des del passat 12 de març un aranzel del 25% a l'acer i alumini, l'impacte del qual Brussel·les estima en 28.000 milions de dòlars. La Casa Blanca va anunciar també un aranzel del 25% als països que compren petroli o gas de Veneçuela, que en principi va entrar en vigor el 2 d'abril.
A més, des de la mitjanit del passat 3 d'abril, Estats Units va engegar un aranzel del 25% a les importacions d'automòbils.
En resposta a esta mesura, Canadà, que va esquivar els aranzels de, almenys, el 10% que Trump va imposar de manera discriminada a pràcticament tothom el passat 3 d'abril, sí que s'ha vist afectada per aquest aranzel del 25% a la importació de vehicles.
Com a resposta, el primer ministre de Canadà, Mark Carney, ha engegat des d'esta mitjanit un aranzel del 25% als vehicles fabricats a Estats Units que no complisquen amb les especificacions del T-MEC, el tractat que tots dos mantenen amb Mèxic.
"Hi haurà aranzels del 25% sobre tots els vehicles no conformes amb el T-MEC procedents d'Estats Units, així com gravàmens del 25% sobre el contingut dels vehicles conformes amb el T-MEC que no procedisquen de Canadà o Mèxic. El president Trump va provocar aquesta crisi comercial i Canadà està responent amb propòsit i amb força", ha assegurat Carney en un post en 'X'.
ARANZELS ANUNCIATS PER EUA, PENDENTS D'APLICAR
Entre els aranzels anunciats per Estats Units amb data d'aplicació pendent, es troben l'engegada de tarifes del 25% o més per a productes energètics, semiconductors i farmacèutics, la taxa dels quals es va anunciar el 18 de febrer.
En este sentit, Trump ha explicat que els aranzels als semiconductors i els productes farmacèutics podran pujar "substancialment més" en el transcurs d'un any i que estes taxes no entraran en vigor immediatament per a donar temps a les empreses a traslladar les seues fàbriques a Estats Units.
L'Administració de Trump va avisar, així mateix, el passat 3 de març de la seua intenció d'aplicar aranzels especials a productes agrícoles, la tarifa dels quals no s'ha especificat.
A més, Trump va amenaçar a la UE el dijous 13 de març amb posar un aranzel del 200% a tots els vins i productes alcohòlics procedents de la Unió Europea si Brussel·les aplicava un gravamen del 50% per al whisky nord-americà.
Davant d'esta amenaça, la Comissió Europea ha tret finalment el bourbon i el vi, de la llista de productes nord-americans als quals aplicarà fins a un 25% d'aranzels, d'acord amb la gamma de productes que els 27 votaran este dimecres.