VALNCIA, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -
Estudiants de 14 universitats de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Illes Balears participen entre aquest dimarts 27 i el divendres 7 de maig en la Lliga de Debat Universitria de la Xarxa Vives d'Universitats, enguany centrada en si el sistema educatiu actual garanteix el progrés de les persones.
Al llarg de la competició han de defendre tant la posició a favor com en contra sobre la mateixa qüestió. Durant els tres primers dies té lloc la fase eliminatria, seguida per les semifinals el dimecres 5 i la final el divendres 7 de maig entre els dos millors equips.
Per primera vegada, la competició d'oratria es desenvolupa en format virtual. Els equips estan formats entre dos i sis estudiants, a més del capit, i els debats tenen una durada d 16 minuts com a mxim, avana la xarxa universitria en un comunicat.
Enguany participen les universitats d'Alacant, Autnoma de Barcelona, Barcelona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d'Elx, Oberta de Catalunya, Politcnica de Valncia, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira y Virgilio, Valncia i Vic-Central de Catalunya.
Les branques de coneixement de les quals provenen són: Cincies Socials i Jurídiques (71%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Arts i Humanitats (11%) i Cincies de la vida (6%). Quant al sexe, el 55% són dones i el 45% homes.
Durant els últims mesos, els participants de la lliga s'han documentat sobre el tema de debat per a dominar-ho i preparar tesis slides. També han tractat de millorar habilitats comunicatives com la fludesa, la capacitat d'improvisació o l'expressió no verbal, criteris clau que el jurat tindr en compte en valorar els enfrontaments dialctics.
Ats el format d'aquesta edició, els estudiants van tindre l'oportunitat de formar-se en oratria digital el 17 mar, mitjanant un taller Frum Vives impartit per Fani Grande. La guionista, bloguera, escriptora i professora de comunicació va centrar la sessió en les ferramentes i estratgies necessries per a desenvolupar amb xit un discurs públic i oral en l'entorn digital. En concret, va posar l'accent en aspectes com el context i l'entorn de la comunicació en línia, la gestió de les emocions i la marca personal, les particularitats de l'oratria en canals digitals, la comunicació no verbal o la prevenció de riscos del directe.
Aquesta lliga és una competició dialctica entre equips d'universitaris sobre un tema polmic i d'actualitat. Des de 2005 fomenta l'ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l'anlisi crítica i l'argumentació. Compta amb el suport dels governs autonmics de Catalunya i la Comunitat.