VALÈNCIA, 15 Ene. (EUROPA PRESS) -
La dramaturga i directora d'escena Eva Mir estrena, els pròxims dies 18 i 19 de gener al TEM, la seua versió de la paràbola del fill pròdig en la qual adapta el text bíblic al món contemporani, més concretament, en l'entorn d'una família propietària d'una empresa de carn capdavantera a nivell estatal.
En 'Hacia pródigo', la mare acaba de morir i per al fill menor, addicte al treball, bon gendre, plurilingüe i amb dèficit de greix corporal, alguna cosa acaba de fer-se fallida. La fugida és inevitable. El personatge es nega al fet que l'herència s'invertisca en l'ampliació d'una empresa amb la qual no combrega i exigix la seua part per a anar-se de casa i iniciar el seu viatge.
"Més enllà de la paràbola, el fill es convertix en símbol de tota una generació que, per les seues mancances econòmiques i estructurals, ha sigut portada a un nihilisme on el malbaratament i la immediatesa són la resposta a la falta d'esperança en el futur", desenvolupa Eva Mir en un comunicat remés per la sala del Cabanyal-Canyamelar.
Gràcies a la seua marxa, pródigo entra en contacte amb l'altre revers de la ciutat, tractant de despullar-se de tot l'aprés. No vol fer res. O millor dit, vol fer res. En l'obra es pot reparar en apunts sobre la gentrificació, com també sobre el xicotet comerç que cuida els afectes versus les multinacionals on el consum no és responsable i el tracte tant amb el producte com amb el client es convertix en una transacció massiva.
"Este tracte es presenta com un paral·lelisme de la criança sense afectes en la societat de la pressa. I en conseqüència, les relacions personals des del benefici, la necessitat de crear espais de trobada artificials per la falta d'habilitats relacionals i de temps per a gaudir si no cap en l'agenda diària", exposa l'autora i directora.
En 'Hacia pródigo' es pregunta a l'audiència, en suma, sobre la pèrdua dels valors més essencials, "com la conversa pausada i la trobada amb els altres, però també la possibilitat de disposar d'un temps per a la soledat i la pausa". En últim terme, l'obra parla de la necessitat de trobar, com a societat, "a un 'pare' que ens pose les mans en els muscles i ens diga que tot està bé".
EXPERIÈNCIA ITINERANT
La producció ha sigut programada pel Centre Teatral Escalante els dies 16 i 17 de gener per a la comunitat educativa, mentre que dissabte i diumenge està destinada al públic general.
'Hacia pródigo' és una obra creada en format 'site specific' per al Teatre El Musical. La trama transcorre tant en l'empresa com a la ciutat on es dona el viatge del protagonista, així com en la carnisseria familiar, la casa o altres espais com el tanatori i el gimnàs. Este conjunt de localitzacions s'articula en un itinerari per les instal·lacions del teatre, amb un recorregut que arranca al carrer i travessa el vestíbul, on es representa la major part de la funció i des d'on el públic veu transitar als actors per les sales polivalents, la cafeteria i l'escala, entre altres racons del TEM.
L'elenc està format per Laura Romero, Aurora García-Agud, Íñigo Rodríguez-Claro, Pablo Justo i Sonia Almarcha, coneguda del gran públic per la seua carrera cinematogràfica, on destaca la seua nominació al Goya a la millor actriu de repartiment en 2022 per 'El buen patrón' (Fernando León de Aranoa). Els acompanya en escena el músic Marcos Nadie, responsable de l'espai sonor.