VALÈNCIA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -
Dormir bé té un impacte "directe i positiu" en la salut de les artèries, la qual cosa es deu a diversos factors que estan interrelacionats amb el descans adequat. La falta de somni, en canvi, pot tenir efectes negatius, com l'augment del risc d'hipertensió, colesterol alt, i malalties cardiovasculars.
Així ho explica el doctor Ignacio Sánchez Lázaro, responsable de la Unitat de Cardiologia de l'Hospital Vithas València 9 d'Octubre, que exposa que "les persones que dormen entre 7 i 9 hores tenen menys sobrepès, diabetis tipus 2 i hipertensió que les persones que no descansen adequadament".
El somni regula la pressió arterial especialment en les fases més profundes, ja que esta tendix a baixar de manera natural. "Si no es dorm prou, --comenta el professional--, la pressió arterial pot mantenir-se elevada durant més temps, la qual cosa suposa un major estrès en les artèries i augmenta el risc de malalties cardiovasculars". Per esta raó, tenir una rutina de somni adequada i reparadora és fonamental per a cuidar el cor i les artèries a llarg termini. A més, reduïx la inflamació.
"El somni insuficient s'associa amb un augment de la inflamació en el cos. La inflamació crònica pot danyar les parets de les artèries, afavorint la formació de plaques que obstruïxen el flux sanguini i augmenten el risc d'aterosclerosis (enduriment de les artèries). En dormir bé, el cos té l'oportunitat d'atenuar estos danys i reduir la inflamació", apunta el doctor en un comunicat.
D'altra banda, un descans adequat regula el colesterol. "Quan no es dorm prou, el metabolisme de les grasses pot veure's alterat, la qual cosa pot portar a un augment en els nivells de colesterol LDL i triglicèrids, contribuint a l'acumulació de plaques en les artèries", subratlla el doctor Sánchez Lázaro.
Es produïx, a més, un equilibri hormonal ja que el somni influïx en la producció de diverses hormones, com la insulina, el cortisol i l'hormona del creixement.
Tal com explica l'especialista, "l'estrès crònic i el desequilibri hormonal poden afectar negativament a les artèries, promovent l'acumulació de greix i l'enduriment de les artèries. El descans adequat manté estos nivells hormonals més estables, afavorint la salut arterial".
No cal oblidar que un somni reparador millora la circulació sanguínia. "Quan dormim, el cos entra en una manera de reparació i regeneració. Això no només afecta als músculs i teixits, sinó també als gots sanguinis. Un bon somni contribuïx a una millor circulació sanguínia, la qual cosa permet que les artèries funcionen de manera més eficient i reduïxen el risc d'obstruccions", conclou el doctor Sánchez Lázaro.