Famílies de Paiporta exigixen "prioritzar" els col·legis i donar "una solució global" a l'alumnat

Labors de neteja en una zona afectada per la DANA, a 17 de novembre del 2024, a Paiporta, Valencia, Comunitat Valenciana (Espanya).
Eduardo Manzana - Europa Press
Publicado: lunes, 18 noviembre 2024 17:27

   VALÈNCIA, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Mares i pares d'alumnes de la localitat valenciana de Paiporta, una de les més afectades per la DANA del 29 d'octubre, exigixen "prioritzar" i "donar una solució global" als estudiants d'este municipi, una autèntica "zona catastròfica" també des del punt de vista educatiu. "Necessitem de les institucions que es donen més pressa, que invertisquen més. Estan molt dormits".

   Així ho emfatitza Gloria Fos, vicepresidenta i tresorera de l'AMPA del CEIP Rosa Serrano. Esta representant de les famílies explica, en declaracions a Europa Press, que, en estos moments, la comunitat educativa de Paiporta té "tres fronts" fonamentals oberts.

   El primer d'ells i crucial és que hi ha molts xiquets i xiquetes que no poden eixir del municipi perquè els seus progenitors no disposen de vehicle per a poder portar-los a centres d'acolliment i des de fa més de dos setmanes estan "tancats" i "desemparats". Ara, s'ha habilitat l'opció de les classes en línia, però des de les AMPA es recorda que encara hi ha problemes de comunicació i que no tots els menors compten amb accés i/o dispositius per a seguir esta modalitat, cosa que "segrega clarament" als alumnes.

    Així mateix, no és possible establir línies d'autobús per als 4.000 xiquets que aproximadament integren la comunitat educativa del poble, sobretot per raons de seguretat: "En els carrers hi ha maquinària pesada, embornals sense tapa, contaminació bacteriològica... el que suposa un risc", recalca.

    I, en tercer lloc, advertix que els centres d'altres municipis que estan acollint a alumnat de l'anomenada 'zona zero' tenen de termini fins al 22 de novembre perquè l'alumnat desplaçat formalitze matrícula. "Però es dona la circumstància que algunes direccions estan informant que tenen la ràtio superada i no poden fer-ho, per la qual cosa s'està plantejant la possibilitat que els xiquets siguen derivats a un tercer centre", lamenta la representant de l'AMPA, que crida l'atenció sobre l'efecte que pot tenir esta circumstància en uns menors ja en situació de "estrès posttraumàtic".

    Esta qüestió es va posar sobre la taula en la reunió que la passada setmana van mantenir els diferents agents implicats i en la qual la inspectora d'Educació de zona es va comprometre a elevar la petició de flexibilitzar terminis, segons estes fonts de l'AMPA.

    Gloria Fos qualifica esta reunió de "tibant" i confessa que va eixir amb la sensació de que es va "costa avall i sense frens". En este sentit, troba a faltar més comunicació entre l'Ajuntament i la Generalitat i, fins i tot, diu, entre les conselleries d'Educació i Sanitat.

"FALSES EXPECTATIVES"

    "Les decisions s'han pres de manera unilateral: hi ha motius, com els quals hi ha per a no posar autobusos, que entenem, però sí sol·licitem que no s'envien circulars donant falses expectatives d'obertura; que es posen d'acord i hi haja una organització dins del caos", demanda Fos, al mateix temps que es queixa que s'estan veient moltes informacions sobre els col·legis que reobrin, quan els que més necessiten ser escoltats són tots aquells que estan tancats i que ho estaran per mesos o hauran de ser demolits.

   Cal recordar que en la reunió de la setmana passada, l'Ajuntament de Paiporta va informar que, junt amb la comunitat educativa de la localitat, demanava a la Conselleria d'Educació a "flexibilitzar" els terminis per al començament de les classes i intervenir en els centres per a assegurar una "entrada segura", al mateix temps que es va acordar no començar-les "fins que es complisquen tots els requisits de Salut Pública".

   Agregava el consistori que la Conselleria va anunciar que el pròxim 25 de novembre començarien les classes, però la Regidoria, "arreplegant la petició dels centres educatius del municipi", ha optat per esperar per a reprendre l'activitat.

    Davant d'esta situació, pares i mares de Paiporta reclamen a les administracions soluciones que, a més, siguen generalitzades per a evitar discriminació entre l'alumnat.

    "M'és igual com ho facen. A Espanya, l'educació és obligatòria a partir dels 6 anys. Jo no he de buscar-me la vida com a mare per a portar als meus fills al col·legi, han de donar solució als xiquets, que no criden i que sempre són els últims", exclama una ciutadana de la població amb dos fills xicotets.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià