La Fe expedix 'passaports de supervivència' a 79 xiquets i joves curats de càncer per a assegurar el seu seguiment

La Fe expedix 'passaports de supervivència' a 79 xiquets i joves que s'han guarit d'un càncer per a assegurar el seu adequat seguiment a llarg termini
GVA
Publicado: viernes, 25 octubre 2024 12:05

   VALÈNCIA, 25 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha expedit 79 passaports de supervivència de càncer infantil, un resum de la història mèdica de persones que van superar un càncer en l'edat pediàtrica o l'adolescència, amb possibles efectes tardans i recomanacions per a detectar-los precoçment i poder actuar, segons informa la Generalitat.

    En esta iniciativa, La Fe seguix el camí marcat per hospitals europeus i americans que també emeten 'survival passports', com el Giannina Gaslini Institute o el St. Jude, i es convertix en el primer hospital d'Espanya que incorpora este document a la Història Clínica Electrònica.

   La iniciativa s'ha exposat durant la jornada organitzada en La Fe per tercer any consecutiu per l'Associació de Mares i Pares de Xiquetes i Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana (Aspanion) per a parlar del seguiment a llarg termini. La inauguració ha sigut a càrrec del sotsdirector mèdic de la Fe, Vicente Campos, i de la directora general d'Atenció Hospitalària, Asunción Perales.

   La doctora Perales, en la seua intervenció, ha reiterat el "compromís" de la Conselleria de Sanitat en l'atenció al càncer infantil amb "un abordatge integral i multidisciplinari i en tots els seus vessants: física, psíquica i social".

   En l'actualitat, com ha assenyalat el gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda, "els avanços diagnòstics i terapèutics han elevat la supervivència observada per al conjunt dels afectats per càncer infantil a la Comunitat Valenciana, però els tractaments, com en altres patologies, poden causar efectes a llarg termini".

   En concret, "la supervivència se situa en el 83,9% als cinc anys, però dos de cada tres supervivents patixen seqüeles que poden ser moderades o greus i que, en qualsevol cas, han de detectar-se com més prompte millor per a treballar en elles i minimitzar el seu impacte en la vida diària", com ha indicat la cap de la unitat d'Oncohematologia Pediàtrica de la Fe i directora científica del Registre Espanyol de Tumors Infantils Reti-SEHOP, Adela Cañete.

   Així, els supervivents necessiten un control periòdic i reglat de la seua salut al llarg de la vida adulta. "El risc cardiovascular, els problemes de fertilitat i el desenvolupament de nous tumors són algunes de les seqüeles greus que poden sorgir, depenent del tractament rebut i de la presència de síndromes de predisposició genètica al càncer. És important que es realitze un seguiment personalitzat a llarg termini en funció dels seus factors de risc per a poder detectar-los precoçment, en fase encara reversible i tractable", ha explicat l'oncóloga pediàtrica i investigadora de l'IIS La Fe Julia Balaguer.

   Amb este objectiu, els hospitals de referència en Oncologia Pediàtrica de la Comunitat Valenciana, Doctor Balmis, Clínic i La Fe, s'han unit per a desenvolupar programes de seguiment a llarg termini de menors i joves supervivents, recolzats per Aspanion.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià