VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha acordat atorgar la seua Medalla --màxima distinció de la institució normativa del valencià-- al filòleg i sociolingüista Vicent Pitarch i al grup de música Zoo.
La candidatura de Vicent Pitarch, a proposta de la Secció de Lexicografia i la d'Onomàstica, i la de Zoo, a proposta de la Secció de Documentació i Literatura, van obtenir el suport del Ple el 6 de setembre.
Quant a Vicent Pitarch (Vila-real, 1942), l'AVL ha valorat no només el seu "insistent i meritòria contribució a la llengua i cultura valencianes, sinó també la seua gran capacitat de treball i de compromís amb la societat valenciana, concretada en una extensa i productiva aportació com a docent, promotor, divulgador, investigador i activista cultural del valencià".
Quant a Zoo, que enguany ha dit adeu als escenaris, l'Acadèmia ha valorat que la banda de Gandia "ha portat el valencià més enllà de les fronteres habituals de la llengua, en una trajectòria plena d'èxits de públic i de crítica".
Així mateix, es considera "el seu compromís amb la cultura valenciana i el seu valor com a peça indiscutible en el panorama musical valencià". "Els reconeixem com una baula en la rica i compromesa tradició de la música, que enllaça amb èxits de grups anteriors, i que seguirà de la mà de cantants i grups en actiu que, des d'una gran diversitat de ritmes, inspiracions i accents, continuaran creant en la nostra llengua", es destaca en el reconeixement.
Els noms de Vicent Pitarch i de Zoo s'unixen als d'Emili Rodríguez- Bernabeu (2023), Ramon Lapiedra i Rosa Serrano (2019), Rafael Ninyoles (2018), Joseph Gulsoy (2017), Germà Colón (2016) i Pere Maria Orts (2015), guardonats amb la Medalla de l'AVL.
ACTE DE LLIURAMENT
El lliurament de la distinció tindrà lloc el pròxim 17 d'octubre en el monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l'AVL, en un acte solemne, coincidint amb l'obertura del curs acadèmic de la institució.
Vicent Pitarch és divulgador, investigador i activista social. Ha sigut professor de Secundària, com a catedràtic d'institut, i professor associat a la Universitat Jaume I de Castelló. A més, és membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, de la Societat Catalana de Sociolingüística, de l'Institut d'Estudis Catalans i del patronat de la Fundació Huguet.
La seua contribució a la normalització de la llengua s'ha materialitzat a través de diverses activitats socials i culturals, entre elles la fundació el 1975 del parvulari El Rogle, la primera escola en valencià de Castelló de la Plana.
Per la seua banda, Zoo porta una dècada "traspassant fronteres". La seua trajectòria s'inicia el 2014 amb una barreja estils urbans i electrònics contemporanis com el rap, l'hip- hop, el rock i el ska. També compten amb obra literària. El 7 de gener del 2024 la banda va anunciar que el seu camí havia arribat al final.