La Fira Valenciana de la Música aborda la capacitat d'adaptació del sector després de les inundacions

Inauguració de Trovam
TROVAM
Publicado: miércoles, 4 diciembre 2024 14:35

   CASTELLÓ, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam, que s'ha inaugurat este matí a l'Auditori de Castelló, aborda la capacitat d'adaptació del sector després de les inundacions del 29 d'octubre.

   L'esdeveniment estava programat per als dies 14, 15 i 16 de novembre. No obstant això, la situació provocada per la dana va obligar a ajornar la celebració. Després d'un "ajust de pressupost" acordat amb l'Institut Valencià de Cultura per a destinar recursos a les persones afectades per les inundacions i al procés de reconstrucció, el Trovam seguix endavant amb més de trenta actuacions en directe i activitats professionals.

   L'acte oficial d'obertura de la Fira ha comptat amb la presència de Begoña Carrasco, alcaldessa de la capital de la Plana Alta; Pilar Tébar, secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat Valenciana; i Armand Llàcer, president de la Fira. L'alcaldessa ha recordat que "la ciutat de Castelló i el seu Ajuntament van ser testimoni i impulsors del naixement del Trovam. És, per tant, un festival d'arrel castellonenca i que, amb els anys, ha guanyat en promoció i prestigi, ampliant el número de grups participants i assistents".

   "La música és també un factor dinamitzador de la nostra economia. Fins i tot com a element que ajuda a combatre l'estacionalitat dels cicles turístics, creant riquesa i llocs de treball. I es també gràcies a la col·laboració públic-privada que esta cita tan especial pot ser realitat", ha insistit Carrasco.

   Per la seua part, la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha assenyalat "l'especial suport de la Generalitat a una edició marcada pel record a la població afectada per la riuada, que pretén ser un homenatge i un acte de solidaritat". Així, la secretària autonòmica ha explicat que la Fira "no podia ser aliena a la situació.

   Per això, enguany se celebra una edició molt emotiva i especial en què el Trovam, a més d'haver ajornat la seua data de celebració, ha reformulat la seua programació". Així, tindrà lloc la Festa Solidària de la Música Valenciana, "una iniciativa que compta amb el patrocini extraordinari de Presidència de la Generalitat en què es convidarà el públic a implicar-se en la recuperació de les zones devastades", ha afegit.

   Finalment, Armand Llàcer ha destacat "l'esforç realitzat de la mà de les institucions per tal de seguir endavant amb la dotzena edició de la Fira després del desastre provocat per la dana". Un esdeveniment "que demostra, una vegada més, el caràcter resilient de l'escena musical com ja va succeir durant la pandèmia de la covid".

    Així mateix, el director del Trovam ha ressaltat la importància d'esta trobada sectorial "ja que servix perquè els professionals analitzen la situació de la indústria i s'incentiven les contractacions, a mes d'oferir una programació artística ben diversa i, enguany, de caràcter solidari".

   Les activitats de la primera jornada Una vegada inaugurada la Fira, la primera taula rodona del Trovam ha analitzat les conseqüències de la dana en el sector. En esta activitat han participat Juan Melgar, director del Centre de Coordinació d'Indústries Culturals del Ministeri de Cultura; Soco Collado, presidenta de la Federació de la Música d'Espanya Es Música; i Rafa Jordán, secretari de l'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV).

   Posteriorment, s'han obert Les Converses del Trovam, espai de diàleg amb artistes que ha tingut com a primera convidada a Maika Makovski, qui acaba de publicar el disc Bunker Rococo. Durant esta primera jornada, els assistents poden conéixer les activitats de la Federació de la Música d'Espanya Es Música, entitat que representa i promou els interessos col·lectius del sector, i la Societat d'Artistes o Executants d'Espanya (AIE).

   D'altra banda, es desenvolupen tallers pràctics sobre els espectacles accessibles i els drets digitals. A més, els professionals es poden trobar en format d'speed meeting (reunions d'entre 5 i 8 minuts) per a incentivar la contractació d'artistes.

   En el vessant artístic, este dimecres tenen lloc les primeres actuacions de la Festa Solidària de la Música Valenciana, iniciativa pensada per tal d'aconseguir fons per a la Fundació Horta Sud.

   Les aportacions econòmiques es poden fer a través de la pàgina oficial de la Fira. En esta jornada, els concerts estan protagonitzats per Águeda Segrelles, Tacho, Quinto i Reina Mora. D'altra banda, l'Escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l'Auditori, acull els directes de Seserino, Hey Zuri, Pau Corea i Sanguijuelas del Guadiana. Finalment, també toca el duet gallec Fillas de Cassandra.

   Les cites professionals de la segona jornada L'Auditori de Castelló de la Plana tornarà a l'activitat demà a les 10:00 hores amb la segona taula redona sobre les conseqüències de la dana en la indústria musical i la capacitat de regeneració del sector.

14 CONCERTS EN DIVERSOS ESCENARIS

   Enguany, la Fira Valenciana de la Música acull la Festa Solidària de la Música Valenciana amb els afectats per la dana. Este cicle de concerts gratuïts és una plataforma per a recaptar recursos en benefici de la Fundació Horta Sud, entitat que treballa a la comarca des de 1972. S'ha de recordar que es poden fer donacions econòmiques a través de la pàgina web oficial de la Fira. Eixos fons es destinaran a les persones i empreses musicals que han patit les inundacions.

   Durant el dijous 5, la Festa Solidària de la Música Valenciana viurà 5 actuacions: Doña Manteca, formació enamorada dels ritmes llatins amb un repertori que inclou composicions pròpies i versions de Los Panchos, Antonio Machín o Chavela Vargas; Abril, artista amb una proposta fresca i captivadora que barreja elements tradicionals i electrònics; Platz, grup de rock indie-alternatiu que manté una atmosfera pròpia dels noranta i el vigor i la força característiques de l'adolescència; Pantaje, quartet de veterans de l'escena valenciana que factura píndoles de rock encomanadís; i Johnny B. Zero, banda de rock alternatiu i indie-pop que no defuig l'experimentació sonora.

    La Sala Simfònica de l'Auditori de Castelló, escenari principal del recinte, obrirà les portes demà per als concerts de Niño de Elche i Santero y Los Muchachos. El primer és una figura fonamental del flamenc del segle XXI, sempre a la recerca de noves formes dins del gènere. L'il·licità presentarà el seu nou disc, Cante a lo gitano, una reescolta del repertori que Manuel Torre, de jove Niño de Jerez, va deixar recollit en diferents enregistraments.

   Posteriorment, Santero y Los Muchachos repassaran les cançons que han publicat des de fa set anys sota l'etiqueta "rock reposat" i que formen part del seu nou treball, Una noche en Les Arts, gravat en directe al mencionat coliseu de la ciutat de València. Finalment, l'escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l'Auditori de Castelló, contindrà actuacions de diversos gèneres musicals.

   Allà hi seran Pepe Zaragoza, trompetista i compositor de jazz que posarà de llarg el seu tercer disc, Efímer; Alba Careta & Henrio, duet que aborda cançons de bressol reinterpretades amb delicats arranjaments de collita pròpia; Mar Pujol, cantautora d'alta intensitat emocional que presentarà el seu debut discogràfic, Cançons de rebost; Borja Penalba, qui, després de tres dècades de carrera musical amb altres intèrprets, ara signa amb nom propi l'espectacle Giròvag; Mala Gestión, quintet que beu de les influències clàssiques del rock'n'roll i el punk; Anna Millo, vocalista que fa servir tonalitats urbanes amb influències del hip-hop, el pop, el neo-soul i el rhythm & blues en el seu primer disc, Radiografía; i Xenia, compositora, cantant i intèrpret que elabora melodies de pop electrònic i psicodèlia.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià