La fuita de gas al Nord Stream amenaça amb provocar un desastre mediambiental sobre el mar Bàltic

Fuita de gas en el mar Bltic
Danish Defence Command/dpa
Publicado: miércoles, 28 septiembre 2022 15:49

   MADRID, 28 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La piscina fumejant de gas met al mar Bltic, fruit d'un suposat sabotatge en els gasoductes Nord Stream, amenaa amb desencadenar un desastre mediambiental, com han comenat a advertir ja experts científics i organitzacions ecologistes.

   El met est considerat com un emissor clau de gasos d'efecte hivernacle, per la qual cosa la comunitat científica s'esfora per fer algun tipus de previsió sobre els efectes de la triple fuita en el Nord Stream 1 i el Nord Stream 2. Les dos canonades contenen gas a pressió, malgrat no estar actualment en funcionament.

   El científic David McCabe, expert de l'organització Clean Air Task, adverteix que, a 20 anys vista, "una tona de met té un impacte climtic que és més de 80 vegades superior que el dixid de carboni", la qual cosa fa que la fugida actual siga "molt preocupant", segons l'agncia Bloomberg.

   El director d'estratgia energtica en l'Environmental Defense Fund, Andrew Baxter, ha estimat que ja s'han ems a l'atmosfera unes 115.000 tones de met, la qual cosa equival a 9,6 milions de tones de CO2 o a les emissions de dos milions de cotxes de gasolina durant tot un any.

   L'ONG Greenpeace ha elevat aquesta estimació i l'equipara ja a 30 milions de tones de dixid de carboni, si bé el fet que les fuites siguen submarines i no a l'aire lliure complica l'elaboració d'aquest tipus d'estimacions. En el que sí coincideixen tots els experts és en la seua gravetat.

   La major fuita de met coneguda fins avui es va produir en el canó d'Allise, en Los Angeles (els Estats Units), i va suposar en 2015 la fuita a l'atmosfera d'unes 97.100 tones de met, repartides durant diversos mesos. En el cas del Nord Stream, hauria sigut en només unes hores.

   El Ministeri de Medi ambient alemany, no obstant a, ha afirmat que la fuita no suposa una amenaa significativa per a la vida marina de la zona, ja que el major risc climtic est en l'atmosfera. Així i tot, autoritats d'Alemanya, Dinamarca i Sucia intercanvien informació per a determinar els possibles efectes.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià