El G7 assegura que les "accions" i "contrareaccions" amenacen amb estendre el conflicte al Pròxim Orient

El ministre d'Exteriors d'Itàlia, Antonio Tajani
Europa Press/Contacto/Fabio Frustaci
Publicado: martes, 24 septiembre 2024 14:01

   Els ministres d'Exteriors del fòrum consideren que cap país "es beneficiaria" d'una escalada

   MADRID, 24 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Els ministres d'Exteriors del G7 han assegurat que les "accions" i "contrareaccions" amenacen amb estendre el conflicte a la Franja de Gaza i al Líban a tota la regió de Pròxim Orient, especialment després dels últims bombardejos israelians contra el partit-milícia xiïta libanés Hezbol·là, que han deixat en un dia prop de 500 morts, i el posterior augment d'atacs del grup islamista contra territori israelià.

   "(Els membres) han observat amb profunda preocupació la tendència a l'escalada de violència a Pròxim Orient i les seues repercussions en l'estabilitat regional i en les vides dels civils destruïdes per aquest conflicte, des de la Franja de Gaza fins a la Línia Blava libanesa-israeliana. Les accions i contrarreaccions corren el risc de magnificar esta perillosa espiral de violència i arrossegar tot el Pròxim Orient a un conflicte regional més ampli amb conseqüències inimaginables", es llegix en un comunicat del G7, publicat pel ministre d'Exteriors d'Itàlia, Antonio Tajani, que ocupa la Presidència del fòrum.

   El G7 ha considerat que cap país de la regió es beneficiarà d'una escalada encara més gran, per la qual cosa ha instat a aturar l'"actual cicle destructiu", després del qual han enaltit la tasca de la Força Interina de les Nacions Unides al Líban (FINUL) en el seu paper d'"estabilitzador essencial".

   Després d'això, han reiterat la seua condemna als "horrorosos atacs" del Moviment de Resistència Islàmica (Hamas) del 7 d'octubre, que van deixar 1.200 morts i més de 240 ostatges, i han demanat l'alliberament dels 101 segrestats que continuen captius a la Franja.

   De la mateixa manera, han instat a respectar el Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari i a implementar les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU per a reduir les actuals tensions i han mostrat el seu "ferm suport" als esforços de mediació dels Estats Units, Egipte i Qatar de cara a aconseguir un alto el foc a Gaza.

   A més, han reafirmat el seu compromís amb una solució de dos Estats que incloga la Franja de Gaza i Cisjordània "unificats" davall l'Autoritat Palestina, si bé han ressaltat que el reconeixement ha de ser mutu i "en el moment apropiat".

   Així, han mostrat la seua preocupació davant el risc d'"afeblir" l'Autoritat Palestina per la inestabilitat i la inseguretat a Cisjordània tant per l'augment de la violència dels colons israelians com l'expansió dels assentaments i la deterioració de la situació de seguretat marcada per l'augment de les operacions israelianes.

   "Han expressat la seua profunda alarma per l'alt preu que aquest conflicte ha causat entre els civils, deplorant per igual totes les pèrdues de vides civils i observant amb gran preocupació que, després de gairebé un any d'hostilitats i inestabilitat regional, són majoritàriament civils, inclosos dones i nens, els que estan pagant el preu més alt. La protecció dels civils ha de ser una prioritat absoluta per totes les parts en tot moment", han afegit.

   Els membres del G7 també han expressat preocupació pels nivells "sense precedents d'inseguretat alimentària a la Franja, per la qual cosa han demanat que es garantisca un accés humanitari "ple, ràpid, segur i sense obstacles en totes les seues formes i a través de tots els punts fronterers pertinents" i que es garantisca la protecció dels treballadors humanitaris, destacant el "crucial paper" tant de l'ONU i les seues agències com d'altres actors humanitaris.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià