VALÈNCIA, 23 Dic. (EUROPA PRESS) -
La gastronomia es planteja com a "taula de salvació" de les zones despoblades de la província de Valencia, segons les dades que es desprenen del Manual de gestió hostalera en municipis d'interior presentat en la Mancomunitat de Municipis del Racó d'Ademús, a la localitat de Cases Altes, segons ha informat la Diputació de València en un comunicat.
Així, ha indicat que l'autor d'estes conclusions, Pascual Laza, s'ha mostrat "convençut" que "menjar territori" podria ser una via per a atraure al turista cap a este enclavaments. Laza ha sigut també l'encarregat de supervisar un estudi sobre l'hostaleria d'estos municipis.
Estos treballs formen part de les actuacions relacionades amb el projecte 'Impuls de l'hostaleria en la comarca del Racó d'Ademús', desenvolupat per la Federació Empresarial d'Hostaleria de València amb la col·laboració de la Diputació de València.
Este projecte té com a objectiu dotar als professionals de l'hostaleria d'aquestes poblacions "de ferramentes bàsiques per a una correcta gestió de mètodes, temps, protocols i recursos humans", ha concretat la corporació local.
Es tracta, ha afegit, d'una experiència pilot que pretén ampliar-se a la resta de comarques d'interior de la província de Valencia. El citat manual ha posat de manifest "conclusions especialment rellevants", ha apuntat la institució provincial, que ha agregat que Laza ressalta "l'existència d'oportunitats de restauració i de producte", per la qual cosa exposa que "només queda implementar de forma pràctica i no teòrica, la sostenibilitat, l'economia circular, el territori".
"Es tracta, doncs, de transmetre esta cultura d'atenció als turistes. Aqueixa és la manera de diferenciar-se dels productes tan globalitzats de les grans ciutats", ha manifestat Pascual Laza.
AJUDA PER A PROFESSIONALITZAR-SE
En esta línia, s'ha conclòs que "una vegada detectats els punts a favor cal implementar l'assessorament i la formació necessaris per a xicotetes i mitges empreses", tenint en compte que esta és "una mesura que ajudarà a professionalitzar-se a estos restauradors".
"L'atenció al client i l'habilitat per a convertir el servici en una experiència és alguna cosa que tenen de manera innata, només els falta adquirir coneixements més professionals", ha insistit l'autor de l'estudi, que el passat mes d'agost va visitar diferents establiments de la comarca per a realitzar una valoració situacional i definir un itinerari formatiu en funció de les necessitats.
"Al llarg d'estos dies he tingut ocasió d'apreciar el valor de la paraula oportunitat, especialment, gràcies a uns equips humans que, en general, presenten bona predisposició a l'hora d'agradar al client i aprofitar la seua ocasió d'oferir un producte local, sostenible i d'arrelament territorial", ha assegurat Laza.
No obstant això, ha ressaltat que també va poder "intuir una oportunitat real de crear una economia circular, basada en l'ocupació del producte i la cuina del territori, amb un impacte mínim en petjada de carboni i de promoció a través de l'oferta gastronòmica d'un territori a través de la seua cultura o el seu paisatge".