Retiren dels carrers en 24 hores un total de 10.000 tones de residus i esperen aconseguir este dimarts les 15.000
VALÈNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -
La Generalitat Valenciana aconsella "encaridament" als veïns dels pobles afectats pel pas de la DANA l'ús de la mascareta per l'existència de la pols en suspensió, especialment en la població més vulnerable com a xiquets, embarassades, majors o persones amb malalties.
Així ho ha apuntat la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Susana Camarero, en una roda de premsa de balanç de les actuacions realitzades a conseqüència de la DANA. Així, ha recordat que recentment es van enviar avisos als telèfons dels ciutadans de la província de Valencia davant de la necessitat que "qualsevol persona que vaja a manipular el fang estiga protegit, que es protegisquen amb màniga llarga, amb pantalons, botes, mascaretes, guants, fins i tot, si és possible, amb ulleres".
"És a dir, que s'extremen les mesures de precaució i les mesures de protecció quan s'està manipulant fang", ha dit, però ha afegit un altre missatge a la població de les zones afectades, a la qual s'aconsella "encaridament" l'ús de la mascareta perquè hi ha pols en suspensió.
Segons ha detallat, científics del CSIC i per part de la Conselleria de Sanitat s'està analitzant la pols que hi ha en estos municipis però es recomana l'ús de la mascareta per a prevenir qualsevol tipus de malalties.
LLOTS
Quant a la retirada de llots, residus i estris de les carrer, ha apuntat que en els últims dies s'ha dut a terme un pla per a apartar el llot que es troba no solament en les canonades sinó també en els carrers i habitatges. "Estem desembossant tot el clavegueram amb este pla, en el qual no solament col·laboren les empreses subministradores, la Conselleria de Medi ambient, els experts que han vingut del CSIC, sinó també bombers i la UME", ha precisat.
De fet, este dilluns es va reclamar una intensificació en la recerca de camions especialitzats per a la retirada dels llots i ha afirmat que "està fent efecte este crida. "Ahir ja comptàvem amb 53 camions especialitzats en esta funció, més 11 camions que estan en camí que s'incorporaran hui a estes tasques, per tant hui comptem amb 64, però no hem deixat de perseguir i de seguir reclamant i sol·licitant ajuda tant a les comunitats autònomes com als ajuntaments, com a les entitats i a les empreses privades perquè ens cedisquen aquest recurs que hui és fonamental", ha exposat.
Quant a la retirada d'estris, les dades han anat pujant i passat de 2.500 tones a 3.500 tones i a 10.000 només en 24 hores del dilluns. I per a reflectir la "magnitud" de les dades, ha incidit que en tota la ciutat de València durant un any es retiren 12.000 tones de mitjana. L'objectiu que s'han proposat des de la Conselleria de Medi ambient és que hui es puguen retirar 15.000.
"És una barbaritat de tones, és una barbaritat de residus, però tinguen en compte que són moltes les persones afectades que estan havent de traure tot este material dels seus habitatges i que necessitem que els carrers estiguen nets per a poder seguir baldejant", ha indicat, i ha subratllat el reforç del personal i de la maquinària per a dur a terme esta tasca.