VALÈNCIA, 13 Dic. (EUROPA PRESS) -
El conseller de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Marciano Gómez, ha lamentat "la greu situació d'abandó" denunciada per investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), qualificant-la com "una autèntica vergonya nacional" i sobre este tema ha exigit explicacions "immediates" a la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.
"La falta de recursos i la pèssima gestió que, segons els seus propis investigadors, afecta al CNIO, no només està posant en perill investigacions vitals per a la lluita contra el càncer, sinó que també està danyant irreparablement la reputació d'un dels centres d'investigació més prestigiosos d'Espanya", ha criticat Gómez, que ha urgit a Morant a "assumir la responsabilitat d'este despropòsit".
En este sentit, ha assenyalat que d'acord amb les denúncies que realitza el seu propi personal el CNIO, que hauria de ser "la punta de llança" en la lluita contra el càncer, funciona amb només un dels quatre microscopis confocales que necessita, "ralentint de forma alarmant els projectes científics".
"En lloc de prioritzar l'adquisició d'equips essencials, l'adreça del centre, baix la supervisió de María Blasco, ha destinat centenars de milers d'euros a un programa d'art vinculat a ARC, en el qual fins i tot s'ha comptat amb la col·laboració de galeristes privats", ha retret.
De la mateixa manera, considera "incomprensible" que en un país amb 300.000 nous diagnòstics de càncer a l'any, la directora del CNIO i el Ministeri de Ciència "estiguen més preocupats per decorar parets que per salvar vides". "Això no és només una falta de sensibilitat; és un insult a les persones que confien en la investigació científica per a tenir una oportunitat de vida", ha assenyalat el conseller.
De la mateixa manera, ha criticat, segons informacions publicades, "el creixent abandó del centre per part dels seus caps de grup i científics, frustrats per la falta d'equips bàsics i de suport institucional". "Esta crisi, sumada a un dèficit pressupostari de més de 4 milions, amenaça amb convertir al CNIO en una ombra del que hauria de ser: un referent internacional en la lluita contra el càncer", ha assenyalat.
"L'abandó d'investigadors de primer nivell no és només una pèrdua per al CNIO; és una pèrdua per a tota Espanya. Diana Morant i el seu ministeri no poden seguir mirant cap a un altre costat mentre aquest centre col·lapsa", ha afirmat Gómez.
EXIGÈNCIES Al GOVERN
Per això, ha exigit al Govern d'Espanya que prenga mesures "immediates" per a garantir que el CNIO dispose dels recursos necessaris per a "funcionar amb normalitat i recupere el seu prestigi". Així mateix, ha instat al fet que es realitzen auditories independents sobre la gestió dels fons del centre i al fet que "es depuren responsabilitats tant en la direcció del CNIO com en el Ministeri de Ciència".
"El CNIO no pot seguir sent gestionat com una galeria d'art privada ni com un instrument d'autopromoció personal. Estem parlant d'un centre clau per a la vida de milers de pacients i no anem a tolerar més excuses ni més desídia", ha conclòs Gómez.
Per contra, ha assenyalat que enfront de l'abandó que patix el CNIO, la Generalitat Valenciana "reafirma el seu compromís amb la investigació oncològica i la cura dels pacients". Així, ha recordat que des del Consell, s'han destinat més de 50 milions a projectes d'investigació biomèdica en els últims anys, amb especial atenció a la lluita contra el càncer. A més, s'ha reforçat la xarxa d'hospitals públics amb l'adquisició de tecnologies d'última generació, com a acceleradors lineals, i ha impulsat la col·laboració amb centres de referència internacional.
"El nostre compromís és clar: garantir que els pacients valencians tinguen accés a les millors eines diagnòstiques, teràpies i avanços científics. Mentre uns altres miren cap a un altre costat, la Generalitat està invertint en salut, investigació i futur", ha postil·lat.