La Gonzalo Anaya denuncia un curs de "fortes" retallades, "desviament" de recursos a la concertada i "res positiu"

Protesta davant del Max Aub de València a l'inici del curs
CONFEDERACIÓN GONZALO ANAYA
Publicado: lunes, 9 septiembre 2024 15:41

   La plataforma critica la paralització del pla Edificant i demana la retirada de la 'llei Rovira' davant del "menyspreu al valencià"

   VALÈNCIA, 9 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Confederació d'AMPA Gonzalo Anaya --entitat integrada per Fampa Castelló Penyagolosa, Fampa-València i Fampa Enric Valor Alacant--, Rubén Pacheco, ha denunciat hui dilluns les "fortes" retallades en l'educació pública i el "desviament" de recursos cap a la concertada en l'inici del nou curs escolar, que ha qualificat de "res positiu".

    L'entitat fa ús enguany de l'eslògan 'Protegim l'educació pública', que es fixa en el cas concret del col·legi Max Aub de València, un centre que qualifiquen de "referent" en l'educació pública" i que ha posat en valor per les pràctiques educatives i la participació i implicació de tota la seua comunitat.

   Davant de l'inici del curs la Gonzalo Anaya demana la retirada del les retallades, que no es paralitze el pla Edificant de construcció de centres, i "tirar arrere la mal denominada llei de Llibertat Educativa', que no és llibertat ni és educativa".

   Així ho ha assenyalat Pacheco hui dilluns en la roda de premsa de començament de curs que ha oferit la Confederació d'AMPA Gonzalo Anaya, davant del CEIP Max Aub. A la convocatòria també ha assistit el membre de l'AFA del centre Pau Vendrell i representants de les entitats i sindicats que formen part de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic.

   Segons Pacheco, els centres públics travessen una situació en la qual la "retallada econòmica" del pla Edificant ha significat la pèrdua d'al voltant de 160 milions d'inversions. "Evidentment, era millorable, però una cosa és millorar-ho i una altra, molt diferent, és eliminar-ho", ha valorat.

   A més, ha criticat la "falta de transparència, diàleg i participació efectiva" de la Generalitat, carència que "no havien vist abans a pesar que a l'administració pública valenciana se li obri la boca dient que hi ha un diàleg permanent que no existix", ha lamentat, al que ha afegit que en l'anterior curs es van reunir "una única vegada" amb el secretari autonòmic d'Educació, Daniel MacEvoy, "per petició de la pròpia federació i després de set mesos d'espera".

   Així mateix, ha exposat que el Consell Escolar Valencià s'ha reunit dos o tres vegades i la Mesa de Mares i Pares ho ha fet "exclusivament per temes d'urgència". "De manera que si això és participació, si això és la política d'educació participativa que impulsa el Govern valencià ara mateix, anem molt mal", ha lamentat.

   Des de la Confederació Gonzalo Anaya han reclamat "protegir l'educació pública" a través de "més inversió", millorant les infraestructures educatives, paralitzant la "segregació i la massificació de l'alumnat que suposa el districte únic", eliminant els concerts educatius, "garantint" l'ensenyament del valencià, amb "estabilitat" de les plantilles docents i personal educatuiu, amb "més suport i recursos" per a una "vertadera" inclusió educativa, potenciant una xarxa 0-3 anys "gratuïta, pública i universal", i "lluitant" per una salut mental i perquè s'acabe amb l'assetjament escolar.

   En este sentit, Rubén Pacheco ha denunciat que "encara" no tenen informació respecte a la infermera escolar, reclamada "fa dècades", ni tampoc sobre el Pla de Salut Mental anunciat pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira. "Encara no hem vist les 300 infermeres i infermers escolars que se'ns han promès, no tenim ni idea respecte a això perquè, com tot, no se'ns ha informat", ha insistit.

   "Però una de les qüestions més alarmants és precisament la falta de plantilla docent. Ara mateix se'ns està venent, o intentant vendre, que hi ha un increment d'1.200 professors en el sistema educatiu, quan realment en este curs estaven promesos 1.900 més", ha sostingut, al que ha afegit que s'ha de sumar la "tremenda quantitat de docents que haurien de tenir ja la plaça confirmada i a dia de hui encara no saben res".

   "ABSOLUT MENYSPREU" Al VALENCIÀ

   Preguntat sobre com s'està implementat la nova llei de llibertat educativa i com afecta a la comunitat docent, Pacheco ha apuntat que "deixa un panorama en el qual el valencià és absolutament menyspreat en l'educació valenciana".

   En esta línia, ha arremès contra la Conselleria d'Educació i la seua forma de promoure la llengua: "No pot ser que la Conselleria ens diga que el que busca ara és promoure el valencià quan el que està fent és promoure una llei que en alguns centres elimina l'ensenyament del valencià".

    Així, ha fet referència als territoris en els quals existix l'exempció. "De manera que ens hauran d'explicar com es defensa o promou l'aprenentatge del valencià. De manera que s'està manipulant el sistema educatiu i s'està instrumentalitzant a les famílies per a generar un conflicte que no existia i que realment va en contra del benefici i del benestar de les nostres filles i fills, que tenen dret a aprendre valencià", ha destacat. "I les nostres obligacions com a mares i pares és respectar aquest dret per a donar-los més oportunitats, no restar-los", ha afegit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià