Reformarà la Llei de Publicitat Institucional per a "evitar que amb diners públics s'estiguen finançant pseudomitjans"
MADRID, 17 Sep. (EUROPA PRESS) -
El Govern encarregarà a la Comissió Nacional del Mercat de Valors i la Competència (CNMC) la creació d'un registre de mitjans de comunicació en el qual es dispose de la informació pública sobre la seua propietat i la inversió publicitària que reben, en el marc del seu Pla d'Acció per la Democràcia, que ha presentat este dimarts l'Executiu, "per a garantir una major transparència i independència en els mitjans de comunicació".
"Este registre serà elaborat i tutoritzat per un organisme independent, i, en este cas, hem decidit que siga la Comissió Nacional del Mercat de Valors i la Competència (CNMC)", ha anunciat el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
En este sentit, el titular de la cartera de Cultura ha avançat que es va a "reformar" esta comissió amb l'objectiu que "puga assumir este competències" i així "establir els criteris que definixen què és un mitjà de comunicació, entre altres plataformes, la finalitat de les quals no és informar".
La segona mesura, segons ha indicat Urtasun, és l'establiment d'un deure publicació anual d'inversió publicitària per part de totes les administracions públiques. "Esta és una informació que hui o no es presenta, o es presenta de forma opaca", ha indicat, per a després afegir que a partir de la implementació d'esta normativa, totes les institucions públiques hauran de publicar esta informació "de forma visible, clara i transparent".
L'Executiu també va a reformar la Llei de Publicitat Institucional, com ja va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, per a introduir criteris de "transparència, proporcionalitat i no discriminació en la seua assignació". Urtasun ha aclarit que estos criteris seran elaborats a partir del treball amb experts, sector de la comunicació i els grups parlamentaris.
Esta mateixa llei, segons ha avançat el ministre de Cultura, serà reformada per a garantir que els sistemes de mesurament d'audiència i la metodologia que utilitzen complisca els principis de transparència, imparcialitat, inclusividad, proporcionalitat, no discriminació, comparabilidad i verificabilitat. "Anem a reformar la llei perquè no es puguen falsejar les audiències incorrent en pràctiques que alteren les visites reals", ha subratllat.
DISCRIMINACIÓ POSITIVA PER A MITJANS EN BASC O CATALÀ
"Estes dos reformes que acabe d'esmentar de la Llei de Publicitat Institucional tenen dos objectius: fer més just el sistema de repartiment de la publicitat institucional i evitar que amb diners públics s'estiguen finançant pseudomitjans que promouen la intoxicació mediàtica i les 'fake news', ha argumentat Urtasun, qui ha anunciat també que la reforma preveu mesures de discriminació positiva per als mitjans de comunicació que estiguen íntegrament en llengües cooficials.
D'altra banda, el Govern contempla en el seu pla l'impuls de la Llei de secret professional dels periodistes "com a garantia jurídica per a la protecció de les fonts i la transposició de la Directiva europea anti-SLAPP (Strategic Lawsuits against Public Participation o Demandes Estratègiques contra la Participació Pública) per a la protecció dels periodistes d'"assetjaments externs" i "les demandes abusives i infundades a les quals s'enfronten de forma diària per fer el seu treball".
Per a la protecció dels periodistes, el Govern també preveu la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda pels seus detractors com a 'Llei Mordassa', "per a acabar amb les sancions que professionals d'informació estan rebent per fer el seu treball quan això implica cobrir les actuacions de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".
Unes altres de les mesures anunciades per Ernest Urtasun passen per a la introducció de "límits" al finançament que les administracions públiques poden dedicar als mitjans de comunicació "per a impedir que hi haja mitjans impulsats directament per les mateixes" i per la revisió del marc regulatori per a garantir el pluralisme polític, "evitant la concentració dels mitjans de comunicació" i "fer front als oligopolis mediàtics que, quan existixen, soscaven el dret que té la ciutadania a accedir a una informació que siga plural".
Finalment, es va a realitzar una reforma "integral" del Codi Penal, que "acabe amb els delictes que en el passat han sigut utilitzats per a condemnar i sancionar a diversos artistes a Espanya".
"Tots volem mitjans de comunicació que siguen transparents, que sapiem quins són els seus propietaris, quin és la seua audiència, com es financen, perquè a això obliga la Unió Europea, però és que a més aquest transparència garantix el dret a una informació veraç dels ciutadans que també ho mandata la Constitució Espanyola, l'article 20. Per tant, crec que esta és la línia d'acció", ha afirmat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en ser preguntat per alguns detalls més concrets relatius als mitjans.
Referent a això, el també titular de la cartera de Justícia ha assegurat que les coses específiques "es desenvoluparan, primer en el Govern, després en seu parlamentària".