El govern suec encarrega a la UV investigar els efectes de la intel·ligència artificial en el treball

D'esquerra a dreta: Representants de l'agència sueca, Rosa Donat i Adrián Todolí.
UV
Publicado: lunes, 23 septiembre 2024 15:59

   VALÈNCIA, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

   L'Agència Sueca per al Coneixement en l'Entorn Laboral, òrgan dependent del govern del país dels Nobel, ha encarregat a l'investigador Adrián Todolí, professor de Dret del Treball de la Universitat de València (UV) i expert en productivitat laboral, elaborar un estudi sobre com la intel·ligència artificial impactarà en l'entorn laboral a Europa. El conveni entre les dos institucions s'ha signat hui dilluns al matí a la institució valenciana.

   "L'estudi analitzarà els desafiaments ètics i legals de la implementació de la intel·ligència artificial per a prendre decisions automatitzades i semiautomatitzades que afecten els treballadors i la seua interacció amb l'entorn laboral", explica en un comunicat el professor Adrián Todolí.

   En la signatura del conveni han participat Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV, i, en representació de l'Agència, el seu director general, Nader Ahmadi, el director d'investigació, Robert Ljung, i el director de comunicacions, Axel Wiman. Es tracta de la primera vegada que l'agència sueca finança activitats d'investigació amb universitats fora de Suècia. La durada de la recerca són dos anys.

   La investigació, en primer lloc, sintetitzarà el coneixement disponible sobre els desafiaments per als drets fonamentals dels treballadors, així com els desafiaments ètics en la introducció de la IA al lloc de treball. En segon lloc, destacarà l'aparició d'àrees no regulades que podrien requerir noves polítiques públiques o la intervenció dels interlocutors socials al lloc de treball. En tercer lloc, identificarà les polítiques necessàries per a regular estes àrees.

   Addicionalment, l'Agència Sueca per al Coneixement en l'Entorn Laboral ha seleccionat la Universitat de València per a la realització d'un segon estudi que té per objecte les plataformes digitals de treball, concretament com evitar problemes de salut per als treballadors de plataformes digitals.

   Este segon projecte revisarà la literatura existent sobre els riscos laborals en el treball en plataformes i la seua associació amb la salut dels treballadors. Així, sintetitzarà el coneixement disponible sobre els riscos laborals específics en el treball en plataforma, recopilarà el coneixement sobre la relació entre els riscos laborals específics i la salut dels treballadors de plataformes i identificarà les llacunes en la investigació. El projecte destacarà les principals mesures per a reduir els factors de risc.

   El professor Todolí té una llarga trajectòria en l'estudi de la intel·ligència artificial i ha col·laborat anteriorment amb organismes internacionals, com la Comissió Europea i l'OIT, en l'elaboració o aplicació de normes en el mercat laboral. L'Agència sueca ha assenyalat que és una gran oportunitat col·laborar en la generació de coneixement que serà d'utilitat tant per a les empreses i treballadors de Suècia com de la resta d'Europa. Per a la Universitat de València este fet suposa un reconeixement que les investigacions realitzades pel seu personal són capdavanteres a tot el món.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià