El departament que dirigix Ana Redondo vol "estudiar les accions a impulsar en el marc de les seues competències"
MADRID, 14 Ene. (EUROPA PRESS) -
El Ministeri d'Igualtat ha anunciat que va a investigar la denúncia traslladada per l'Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió 'No és teràpia', en la qual exposa que en set diòcesis espanyoles s'estan impartint cursos i tallers de conversió sexual per a persones LGTBI+.
Precisament, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, s'ha reunit este dimecres amb el president de l'entitat, Saúl Castro, qui l'ha traslladat els detalls de la denúncia que va interposar davant del Ministeri d'Igualtat, a través de la Direcció general per a la Igualtat real i efectiva de les persones LGTBI+.
En concret, segons es desprèn de la denúncia consultada per Europa Press, 'No és teràpia' ha denunciat a un total de set diòcesis: Madrid, Getafe, Alcalá d'Henares, Barcelona, Sigüenza-Guadalajara, València i Màlaga. Així, el Ministeri va a analitzar el contingut de la mateixa "per a estudiar les accions a impulsar en el marc de les seues competències".
En este sentit, des del departament que dirigix Ana Redondo han recordat que la llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI prohibix per primera vegada "la pràctica de mètodes, programes i teràpies d'aversió, conversió o contracondicionament, en qualsevol forma, destinats a modificar l'orientació o identitat sexual o l'expressió de gènere de les persones, fins i tot si compten amb el consentiment de la persona interessada o del seu representant legal".
Així mateix, ha afegit que la norma, a més, establix sancions que van des dels 200 fins als 150.000 euros i que comporten la prohibició de rebre ajudes públiques, en funció de la gravetat dels fets. Les infraccions lleus contemplen, entre altres, la utilització o emissió d'expressions vexatòries, sancionades amb prevenció o amb multa de 200 a 2.000 euros.
D'altra banda, ha explicat que les infraccions greus contemplen la no retirada d'expressions vexatòries en llocs web o xarxes socials per part dels prestadors de servicis de la societat de la informació, sempre que, havent-los demanat que ho retiren, no ho facen. Seran sancionades amb multa de 2.001 a 10.000 euros.
Finalment, les infraccions molt greus, sancionades amb multa de 10.001 a 150.000 euros, arrepleguen la promoció o pràctica de mètodes, programes o teràpies d'aversió, conversió o contracondicionament amb la finalitat de modificar l'orientació sexual, identitat de gènere o característiques sexuals.
El director general per a la Igualtat real i efectiva de les persones LGTBI+, Julio del Valle, ha destacat, en finalitzar la reunió, la necessitat d'"obrir un debat social sobre el que signifiquen les teràpies de conversió, que neguen la identitat de les persones i/o la seua orientació sexual". Del Valle ha insistit en la gravetat dels danys que ocasionen este tipus de teràpies sobre les persones LGTBI+: "Poden implicar conseqüències psicològiques al llarg de tota la vida, afectant a la seua vida afectiu-sexual", ha apuntat.
LES DIÒCESIS REBUTGEN LES TERÀPIES DE CONVERSIÓ
La setmana passada, l'Arxidiòcesi de Madrid va mostrar el seu rebuig a les teràpies de conversió sexual, "en línia amb la posició del Vaticà", encara que va puntualitzar que encara no havien rebut cap denúncia.
Al seu torn, la Diòcesi de Getafe es va posicionar també en contra d'estes pràctiques en un comunicat publicat dimecres passat en la seua pàgina web i va explicar que la denúncia arreplega "xarrades de persones que van parlar de la seua conversió a la fe".
Per la seua banda, l'Arquebisbat de Barcelona també s'ha desmarcat de l'organització d'estes iniciatives, i en un comunicat datat el passat 4 de gener, va assegurar la seua "oposició a estes teràpies de conversió" i va precisar que estes iniciatives estan "presumptament vinculades a dos empreses privades que no tenen cap vincle amb l'arxidiòcesi".