VALNCIA, 7 Jul. (EUROPA PRESS) -
La Institució dels Lletres Catalans (ILC), l'Acadmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Fundació Mallorca Literria i el Consell Insular de Menorca promouen el programa 'Lletres Compartides', una iniciativa que naix amb la intenció de donar la "mxima projecció pública als escriptors de cada territori per tot l'mbit lingüístic" i acostar-los als lectors que encara no els han llegit.
Segons ha informat l'AVL, el projecte, que naix amb la intenció de sumar a altres organismes en els prxims mesos, "també vol posar en relació els escriptors dels diferents territoris de parla catalana amb tot el sector de la creació i la promoció literria d'altres territoris".
Es tracta, segons explica, d'un projecte pensat "a llarg termini" que permetr consolidar "un espai literari comú". Per a aquest impuls, es duran a terme sessions informatives, intercanvi d'autors i un club de lectura virtual. El programa est dividit en quatre blocs, pensats per a fomentar el coneixement i l'intercanvi dels autors.
Així, d'una banda, s'han preparat sessions informatives virtuals dirigides a personal bibliotecari, docents i altres mediadors del món literari per a parlar de diversos autors que, per circumstncies diverses, no són tan coneguts en la resta d'espais de l'rea lingüística.
Els prescriptores que s'encarregaran de les sessions virtuals són, per part de la Comunitat Valenciana, Anna Ballester; per Mallorca, Jaume C. Pons Alorda; de Menorca, Ismael Pelegrí, i per Catalunya, Anna Guitart.
La segona fase del projecte consisteix en les visites d'autors d'uns territoris a uns altres, amb una selecció d'entre els 30 escriptors dels quals prviament s'haur parlat en les sessions informatives. En aquest cas, es programaran activitats literries en biblioteques, collegis i festivals i cadascun dels quatre territoris rebr a tres autors, de manera escalonada entre octubre i desembre. Grcies a la collaboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, els autors també podran relacionar-se amb escriptors locals.
El tercer bloc del programa consisteix en un club virtual de lectura dirigit a tots els estudiants universitaris de l'rea lingüística, que es dur a terme en collaboració amb la Xarxa Vives d'Universitats. Finalment, el quart bloc és el de la comunicació del projecte a través de la creació d'informes amb fitxes de 30 autors, una pgina web, difusió en els xarxes o postals literries.
Cada territori ha triat deu autors que sumen un total de 30 creadors, amb representació de diferents estils i gneres: poesia, literatura infantil i juvenil, novella o contes. Una selecció d'aquest grup inicial tindr programades activitats literries en biblioteques, collegis i festivals i es mouran pel territori per a donar-se a conéixer i establir vincles amb altres autors i institucions.