Incliva i la Fundació Carlos Simón investiguen marcadors genètics per a un diagnòstic primerenc de tumors uterins

Incliva i la Fundació Carlos Simón investiguen marcadors genètics per a un diagnòstic primerenc de tumors uterins
INCLIVA
Publicado: martes, 2 julio 2024 11:12

    VALÈNCIA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

    Incliva i la Fundació Carlos Simón han impulsat un projecte per a analitzar les diferències genètiques existents entre tumors uterins que es desenvolupen en el miometri --la capa muscular de l'úter--, que sovint són objecte de confusió.

    L'objectiu és aconseguir un diagnòstic precís sense necessitat de procediments invasius i així oferir el tractament més apropiat a les pacients, segons ha assenyalat l'Institut d'Investigació Sanitària.

    Entre els tumors es troben els fibromes, també coneguts com miomes, que són un tipus de tumor benigne, i els sarcomes, que són tumors agressius de mal pronòstic.

    La morfologia i els símptomes dels dos tipus de tumors són similars, i en l'actualitat no hi ha un mètode diagnòstic no quirúrgic que permeta diferenciar-los amb precisió, la qual cosa pot portar a diagnòstics "erronis, amb un gran impacte clínic tant per a les pacients com per al sistema nacional de salut".

   La tesi doctoral de Sandra Boldú, titulada 'Desenvolupament d'un model de diagnòstic precoç i no invasiu de tumors miometrials', forma part d'una de les línies d'investigació del Grup de Medicina Reproductiva d'Incliva, amb la direcció de la doctora Aymara Mas.

    El projecte s'està duent a terme a les instal·lacions de la Fundació Carlos Simón gràcies a una ajuda predoctoral atorgada el passat mes de setembre per l'Associació Espanyola Contra el Càncer a València.

    L'ajuda, amb una dotació total de 100.600 euros a quatre anys, té com a objectiu que joves investigadors predoctorals puguen desenvolupar els seus projectes científics en centres de referència a València.

    L'ajuda de Sandra Boldú --graduada en Bioquímica i especialitzada en Reproducció Humana i Genètica-- és la primera que ha sigut finançada gràcies a la iniciativa privada, en este cas, de les empreses valencianes Aquaservice, Bertolín i Cecotec.

FASE RECLUTAMENT

   El projecte es troba actualment en fase inicial de reclutament de pacients i optimització de protocols necessaris per al disseny experimental.

    Està previst que participen en la investigació aproximadament 250 dones amb sospita de tumor miometral i indicació d'histerectomia (cirurgia per a extirpar l'úter i el coll uterí) o miomectomia (intervenció quirúrgica que es duu a terme per a extirpar els miomes uterins).

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià