Innovació verda: un estudi advertix sobre la distribució desigual de beneficis

Les regions que patenten més tecnologies verdes tenen major desigualtat salarial, segons l'estudi.
PIXABAY.
Publicado: miércoles, 26 marzo 2025 12:52

    VALÈNCIA, 26 Mar. (EUROPA PRESS) -

    La innovació contra el canvi climàtic no repercutix per igual en tota la població. Esta és una de les principals conclusions d'un estudi dut a terme per un equip d'investigadors de l'Institut Enginye --centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV)-- en col·laboració amb investigadors de la Universitat de València, la Universitat d'Urbino i la Universitat de Ferrara. Les seues conclusions han sigut publicades en un nombre especial de la revista 'Regional Studies'.

   Els autors destaquen que les activitats d'innovació es traduïxen en una distribució de beneficis desigual, tant dins de les empreses com en els territoris on estes se situen. L'estudi confirma que esta tendència s'observa també en les zones que desenvolupen innovacions relacionades amb la sostenibilitat o les "tecnologies verdes".

    En particular, l'anàlisi destaca que les regions que patenten més tecnologies verdes presenten major desigualtat salarial entre la població. L'estudi conclou també que la desigualtat és major en aquelles zones on les noves tecnologies sostenibles estan encara en una fase experimental, o primerenca, pel que fa a aquells territoris especialitzats en tecnologies més consolidades.

   Els principals motius que expliquen esta conclusió, segons Davide Consoli, investigador de l'Institut Enginy i un dels autors del treball, juntament amb Nicolo Barberi, Giovanni Marin i François Perruchas, són "els desequilibris dins del mercat laboral". "En fases primerenques de desenvolupament de noves tecnologies, la pujada sobtada de demanda de noves competències -o noves combinacions de competències existents- dificulta l'adequació de l'oferta, amb la conseqüent descompensació salarial a favor dels pocs treballadors que posseïxen les capacitats necessàries", detalla.

   A partir d'estes conclusions, l'equip d'Enginy i la Universitat degli Studi di Ferrara proposa que les polítiques públiques haurien d'anticipar o, en la mesura del possible, facilitar l'adaptació de l'oferta de competències perquè les noves tecnologies verdes en fase incipient es traduïsquen en una redistribució de la riquesa més igualitària.

   Els investigadors van desenvolupar un estudi de les principals àrees metropolitanes d'EUA i van analitzar comparativament milions de patents relacionades amb tecnologies verdes (fonts d'energia renovable, reducció de gasos d'efecte hivernacle, tecnologies per a la captura i emmagatzematge de carboni, optimització de la distribució de l'aigua, etc.) registrades en estes zones, així com el nivell d'ingressos de la població durant el període 2005-2015.

    L'estudi conclou que, en estes àrees, principalment en les quals presenten més concentració de patents (Nova York, Los Angeles, Sant Francisco, Detroit i San José), hi ha més desigualtat en el nivell d'ingressos de la població que en aquelles zones on no es patenten noves tecnologies.

   "Les polítiques públiques de suport a la innovació haurien d'incloure mecanismes compensatoris que permeten contenir la tendència natural de la innovació a desencadenar desequilibris ", explica Davide Consoli.

Contador

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià