Investigadores estudien l'alteració lipídica en teixit cerebral per a avançar en la detecció precoç de l'Alzheimer

Investigadores d'Incliva i de l'IIS La Fe
INCLIVA

   VALNCIA, 24 May. (EUROPA PRESS) -

   Investigadores de l'Institut d'Investigació Sanitria Incliva i de l'Institut d'Investigació Sanitria La Fe (IIS La Fe), de Valncia, han realitzat un treball de revisió sobre l'alteració lipídica en teixit cerebral i sang de models animals de ratolí amb Malaltia d'Alzheimer (EA), amb l'objectiu d'ajudar a identificar biomarcadors lipídics en mostres de sang que podrien ser útils en la detecció preco i mínimament invasiva d'aquesta patologia.

   En el treball, que acaba de publicar-se en 'Progress in Lipid Research', han participat les doctores Ana Lloret, investigadora del Grup d'Investigació en Envelliment i exercici físic d'Incliva, Ciberfes (Centre d'Investigació Biomdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable) de l'Institut de Salut Carlos III i el Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Valncia; i Consuelo Cháfer Pericás i Laura Ferré González, del Grup d'Investigació en Malaltia d'Alzheimer de l'IIS La Fe.

   La finalitat d'aquest treball era fer una revisió sistemtica dels estudis realitzats des del 2012 fins a l'actualitat sobre l'alteració lipídica en teixit cerebral i sang de models animals de ratolí amb EA, centrant-se en els diferents parmetres experimentals avaluats en aquests estudis (tipus de mostra, sexe, model de ratolí, edat, tractament de la mostra i tcnica analítica utilitzada), ja que els canvis en la composició lipídica que s'han observat fins ara tant en el cervell hum com en models de ratolins transgnics s'associen a trastorns neurodegenerativos.

   Aproximadament 50 milions de persones pateixen demncia a tot el món i la majoria dels casos s'atribueixen a l'EA. Si no s'introdueixen terpies eficaces, es preveu que la prevalena mundial de l'EA augmente fins als 139 milions el 2050. En l'actualitat, el diagnstic de l'EA es basa en tcniques invasives i costoses. Per tant, seria un avantatge trobar biomarcadors en mostres mínimament invasives i utilitzant mtodes rendibles. Entre els diferents biomarcadors, els lípids podrien exercir un paper important, ja que són el principal component del cervell i estan implicats en la funció i estructura de les membranes neuronals.

ALTERACIONS DE LA MEMRIA I AFSIA

   Els símptomes de l'EA inclouen alteracions de la memria, afsia (trastorn del llenguatge que dificulta llegir, escriure i expressar el que es vol dir) i dficits visuoespacials.

   Els models animals s'han utilitzat mpliament per a comprendre els mecanismes subjacents a moltes malalties, explorar l'eficcia dels frmacs candidats i predir les respostes dels pacients. En les dos últimes dcades, s'han desenvolupat diversos tipus de models de ratolins transgnics que recapitulen les anomalies neuropatológicas i/o conductuals de l'EA.

   En l'actualitat, existeix una gran variabilitat entre els estudis que s'han dut a terme en ratolins per a la determinació de diferents tipus de lípids. Per tant, eixa disparitat pot haver-se del model de ratolí utilitzat, a l'edat i al sexe, per, sobretot, a algunes variables experimentals importants en el pretractament i tractament de la mostra.

   El disseny de la present revisió sistemtica va seguir el mtode Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA). La cerca electrnica de dades es va realitzar el 21 de juny del 2022 en les bases de dades PubMed i Web of Science (WOS) i es va complementar amb una cerca manual en Google Scholar. Es van tindre en compte les següents característiques: tipus de mostra (teixit cerebral o plasma), sexe, descripció de la mostra (model de ratolí d'EA i grandria de la mostra), edat (en mesos), tractament de la mostra i tcnica analítica.

   Tota la informació extreta dels articles va ser agrupada, emplenada i revisada repetidament per a comprovar inconsistncies i assegurar l'exactitud de les dades utilitzant Microsoft Office Excel.

   La revisió realitzada mostra que els estudis lipidómicos realitzats des del 2012 fins a l'actualitat presenten una gran varietat de condicions experimentals, la qual cosa dificulta l'obtenció de conclusions. En concret, cal tindre en compte que, a l'hora de realitzar aquest tipus d'estudis, existeix una gran variabilitat de models de ratolí d'EA, i cada model té els seus avantatges i inconvenients.

   Per tant, assenyalen els responsables de la iniciativa, si se segueix investigant en la patobiología de l'EA es podran establir models de ratolí més precisos. A més, els estudis no es van centrar en les diferncies de sexe, per la qual cosa és necessari seguir investigant.

   Quant a l'edat, el perfil lipidmic podria canviar al llarg de la progressió de la malaltia i hauria de tindre's en quanta l'estadi de la malaltia en la qual es realitzen els experiments. Pel que es refereix al pretractament de la mostra, pareix que influx el mtode d'homogenetzació, sent la mecnica la que ofereix una major fiabilitat en termes d'uniformitat i estandardització de la mostra.

   Referent al mtode d'extracció de lípids, urgeix substituir dissolvents altament txics com el cloroform i trobar alternatives respectuoses amb el medi ambient. Finalment, els mtodes que utilitzen l'espectrometria de masses per a la detecció i quantificació de lípids proporcionen més informació en comparació dels kits colorimtrics.

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià