Investigadors de la UA troben un extracte d'alga que podria previndre patologies neurodegeneratives de la retina

Exemplars d'Ulva australis a Aigua Amarga (Alacant).
UA
Actualizado: lunes, 23 septiembre 2024 12:25

   ALACANT, 23 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Investigadors del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d'Alacant (UA) han descobert que un extracte de l'alga Ulva australis, comunament coneguda com l'enciam del mar del sud, presenta activitat antioxidant i activitat proliferativa cel·lular per al seu ús com a medicament.

   En concret, alguns metabòlits d'esta alga poden aplicar-se tant per a previndre com per a tractar malalties neurodegeneratives de la retina. L'espècie s'obté d'ambients degradats, per la qual cosa l'extracció no suposa un impacte ambiental i la seua utilització és respectuosa amb els hàbitats naturals d'Alacant.

   El professor de la UA Federico López Moya explica que "la troballa de les algues del gènere Ulva com una nova font de metabòlits ha sigut molt sorprenent".

   En este estudi, s'ha avaluat l'activitat antioxidant dels extractes, especialment, sobre cèl·lules associades a malalties que cursen estrés oxidatiu en la retina. Els investigadors consideren que aquesta primera aproximació basada en la implementació de mètodes dins de la Biotecnologia Marina pot suposar l'inici d'un camí que finalitze en el desenvolupament de solucions per a algunes malalties neurodegeneratives.

   Per part seua, el també investigador del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada Miguel Valverde Urrea conta que per a seleccionar l'espècie d'alga amb capacitat antioxidant han dut a terme un cribratge en la mar "perquè hi ha espècies d'algues que compten amb nombroses propietats i oferixen recursos no explotats".

   Valverde subratlla que, a més, "el valor afegit d'Ulva australis és que oferix extractes estables i de fàcil obtenció, més sostenibles des d'un punt de vista ambiental".

   Per al treball, els investigadors han comptat amb la col·laboració d'investigadores del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la UA, per a dur a terme la simulació de malalties de la retina en laboratori.

   En produir estrés oxidatiu en cèl·lules i afegir els extractes de l'alga, els resultats han determinat que els metabòlits tenen tant capacitat proliferativa com de protecció oxidativa sobre les cèl·lules. Els autors subratllen que "els resultats posen de manifest el potencial per al seu desenvolupament com una estratègia per a mitigar malalties associades a la pèrdua de fotoreceptors, com la degeneració macular associada a l'edat, el glaucoma, com també altres retinopaties que afecten la població".

   El descobriment dels investigadors de la UA, que es troba patentat, té com a objectiu final establir les bases biotecnològiques que permeten desenvolupar estratègies per a previndre i tractar les patologies neurodegeneratives de la retina. A més, la troballa de l'extracte d'alga permet treballar amb un recurs natural respectuós amb el medi ambient, d'una gran disponibilitat i fàcil obtenció.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià