ITE crea una pila de combustible d'hidrogen amb restes de biomassa forestal

Investigadora d'ITE
ITE

   VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) ha presentat els resultats del seu projecte HysTeC, en el qual un dels avanços més destacats ha sigut el desenvolupament d'elèctrodes sostenibles fabricats a partir de restes de biomassa forestal per al seu ús en piles de combustible tipus PEM (membrana d'intercanvi de protons).

   Segons ha informat l'entitat en un comunicat, l'hidrogen verd s'ha convertit en una energia neta "clau" per a Espanya, que s'ha bolcat en l'anunci de diferents projectes relacionats amb este vector energètic. En aquest context, aquest avanç representa una "important fita" per a reduir la petjada de carboni en la producció d'hidrogen i, al mateix temps, "promou l'economia circular en aprofitar residus d'origen agroforestal".

   Gràcies a esta innovació, el projecte HysTeC ha aconseguit millorar tant l'eficiència com la sostenibilitat de les piles de combustible, en reduir la dependència de matèries primeres crítiques i substituir-les per materials més respectuosos amb el medi ambient.

    En emprar biomassa en la fabricació d'estos elèctrodes, normalment s'evita l'ús de components que generen emissions de gasos d'efecte hivernacle, la qual cosa contribuïx a una producció d'energia "molt més neta".

   Un altre resultat clau d'HysTeC ha sigut la implementació d'estratègies avançades de gestió i control en una planta pilot per a la producció d'hidrogen renovable. Estes estratègies estan dissenyades per a "optimitzar" el rendiment de la planta i contemplen diferents escenaris de degradació dels components.

    Això permetrà reduir "significativament" els costos de producció de l'hidrogen al llarg de la vida útil de les instal·lacions, "millorant així la viabilitat econòmica d'esta tecnologia renovable i reforçant el seu paper en la transició cap a un model energètic més sostenible".

BANC D'ASSAJOS

   A més, s'ha implementat un banc d'assajos destinat a provar i validar els components d'electrolizadores PEM, una tecnologia clau per a la producció d'hidrogen verd. Este banc d'assajos resulta "fonamental" per a garantir la "fiabilitat i durabilitat" d'estos sistemes, la qual cosa contribuirà a la seua adopció "massiva" en el mercat.

   Des del seu inici, el projecte HysTeC ha estat alineat amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que cerca accelerar la implementació de tecnologies netes i descarbonizar l'economia europea. L'hidrogen verd juga un "paper central" en esta estratègia, a causa del seu potencial per a substituir els combustibles fòssils i la seua capacitat per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

   "HysTeC ha permès a ITE avançar en la investigació i desenvolupament de solucions tecnològiques sostenibles per a la producció i ús d'hidrogen renovable, contribuint de forma decisiva a la descarbonització del sector energètic", ha assenyalat María Porcel, responsable del projecte.

   L'èxit del projecte HysTeC ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb destacades empreses de la Comunitat Valenciana, entre les quals es troben Grup Dominguis Energy Services (GDES), Laurentia Technologies R&D, Hydros Power, AboWind, Regenera Llevant i Inmatex. Esta sinergia ha permès avançar en la investigació i desenvolupament de solucions tecnològiques innovadores en l'àmbit de l'hidrogen renovable.

   El projecte ha comptat amb el suport financer de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), baix l'expedient IMDEEA/2023/30, la qual cosa ha sigut clau per al seu desenvolupament.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià