La JQCV adapta totes les proves de valencià als estàndards europeus

JQCV
GVA
Actualizado: miércoles, 21 febrero 2018 9:55

VALÈNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), dependent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha presentat el calendari i les novetats corresponents a les proves de certificació de nivell de valencià de l'any 2018, per primera vegada adaptades completament al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.

Com a novetat, totes les persones aspirants a les proves de la JQCV s'examinaran de les quatre habilitats lingüístiques (comprensió oral, comprensió escrita, expressió escrita i expressió i interacció orals). D'aquesta manera, desapareixerà el caràcter excloent de la prova, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

Segons ha assenyalat el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, d'aquesta forma permetran que 2018 "passe a ser l'any en el qual la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià siga plenament europea i s'adapte als estàndards dels altres països i les altres comunitats autònomes que ja estaven treballant en aquest sentit per a certificar en llengües pròpies".

Amb el nou model de proves de certificació, es permet unificar el model de proves de certificació d'idiomes d'organismes públics valencians, com són la JQCV, les escoles oficials d'idiomes i les universitats, mitjançant la Comissió Interuniversitària d'Estandarització d'Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).

"Hem sigut capaços de coordinar totes les institucions que es dediquen a la certificació de valencià per a establir un calendari comú anual, que tindrà més repercussió i un nombre més alt d'oportunitats per als ciutadans valencians i valencianes", ha apuntat Trenzano.

PROVES

Amb el canvi de model es busquen unes proves "més comunicatives", en les quals s'avalua la capacitat dels aspirants per a dur a terme la finalitat comunicativa de la llengua en una tasca determinada, en cada cas amb un nivell d'exigència i de dificultat.

Com a novetat, totes les persones aspirants a les proves de la JQCV s'examinaran de les quatre habilitats lingüístiques (comprensió oral, comprensió escrita, expressió escrita i expressió i interacció orals). D'aquesta manera, desapareixerà el caràcter excloent de la prova.

Per primera vegada, l'administració valenciana organitzarà proves del nivell B2 i registrarà i expedirà certificats de nivell A1. D'aquesta manera, el nivell B2 "ompli el buit que suposava el salt des del nivell elemental al nivell mitjà i completa una oferta més àmplia i proporcionada de certificats", ha indicat.

CALENDARI I MATRÍCULA

Així mateix, com a novetat, el calendari estarà dividit en dos períodes diferenciats. En el primer es faran les proves dels nivells A2, B1 i C1, i la matrícula estarà oberta des del 21 de març fins al 4 d'abril.

El segon període, en el qual es faran les proves dels nivells B2 i C2, tindrà el procés de matrícula obert des de l'1 fins al 15 de setembre. El procés de matriculació serà per primera vegada totalment telemàtic i el pagament de taxes es podrà efectuar mitjançant targeta de crèdit o de dèbit, per a fer-ho "més àgil i accessible".

Des de l'any 2017 s'estan duent a terme accions formatives per al personal examinador per a assegurar un cos avaluador "competent" en aquest sentit. Està previst que aquest curs s'arribe a la xifra de 2.000 persones, aproximadament, preparades i acreditades per a l'avaluació de l'àrea d'expressió i interacció orals dels nivells A2, B1, B2, C1 i C2.

Amb totes aquestes accions, "des de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià es fa una aposta per a poder arribar a ser membre d'ALTE (Association of Language Testers in Europe), que permet posar-se al nivell dels màxims organismes de certificació lingüística, com són la Cambridge University o l'Institut Cervantes", ha afegit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià