L'Alt Forn 2 de Sagunt, declarat Bé d'Interès Cultural

Alt Forn 2 de Sagunt
TURISME CV/ARCHIVO

   Barrera avança que "en breu" anunciarà la declaració de la processó de les Gaiates de Castelló de la Plana com BIC

   VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts la declaració de l'Alt Forn número 2 de la siderúrgica del port de Sagunt com Bé d'Interès Cultural (BIC) amb la categoria de monument.

   El decret subratlla que es tracta d'una obra arquitectònica, d'enginyeria i d'escultura "colossal" que forma part rellevant del patrimoni industrial valencià, la qual cosa fa necessari la seua protecció com BIC.

   L'expedient per a la protecció de l'Alt Forn va ser incoat el 2020 i va caducar al febrer del 2023, per la qual cosa es va acordar iniciar-ho de nou. S'aprova després de comptar amb els informes favorables del Consell Valencià de Cultura (CVC), de la Universitat de València (UV) i del Consell Jurídic Consultiu (CJC), entre altres dictàmens preceptius.

   Aquest enclavament constitueix una manifestació "singularísima" que exigeix el màxim reconeixement a nivell patrimonial. Per tant, en el decret s'estableix la normativa per a la protecció d'aquest immoble i el seu entorn, de manera que es preserve la seua integritat.

   La norma assenyala així els valors del monument i delimita literal i gràficament l'entorn del com s'associa per a aconseguir la tutela eficaç d'aquest patrimoni excepcional.

   En el decret s'inclou la delimitació de l'entorn protegit, s'estableixen els usos autoritzats i activitats no permeses per a aquest monument, es fixen els paràmetres urbanístics que hauran de complir-se en l'entorn i es regula el règim d'autoritzacions per part de la Conselleria de Cultura per a realitzar qualsevol tipus d'intervenció, que requerirà la definició precisa del seu abast i la documentació tècnica que corresponga.

   Segons la norma, no es permeten a l'entorn de l'edifici construccions de cap tipus i, en cas de destinar una zona per a aparcaments, haurà d'estar separada de les naus i de l'edifici de l'Alt Forn un mínim de 50 metres des del perímetre de tots dos edificis. També s'haurà de minimitzar l'impacte d'aquest aparcament mitjançant la utilització d'elements de mobiliari urbà o de vegetació.

   A més, es prohibeix la introducció d'anuncis o publicitat exterior que irrompa en l'espai protegit i es regulen les condicions que hauran de complir la col·locació dels indicadors i rètols que desenvolupen activitats amb la preceptiva llicència municipal.

   El decret disposa la inscripció de l'Alt Forn 2 en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i en el Registre General de Béns d'Interès Cultural. El pla especial de protecció s'haurà d'aprovar en el termini d'un any des de la publicació d'aquesta norma.

   Com a vicepresident primer i conseller de Cultura, Vicente Barrera destaca que l'Alt Forn és un enclavament molt rellevant del patrimoni industrial valencià que visitarà en els pròxims dies de forma oficial.

    "En aquesta Conselleria complim amb el nostre compromís de protegir, promoure i defensar el nostre. Ens sentim molt orgullosos de poder posar els mitjans per a salvaguardar el nostre patrimoni, cultura i tradicions", manifesta en declaracions remeses als mitjans.

PROCESSÓ DE LES GAIATES

   Al marge de l'Alt Forn, el conseller assegura que "en breu" anunciarà "de forma oficial" la declaració de la processó de les Gaiates de Castelló de la Plana com a complementació al BIC immaterial de la Romeria dels Canyes, en ser "una de les manifestacions culturals i festives més emblemàtiques de Castelló i de la nostra regió": "Tota una expressió d'identitat local, símbol de la rica herència cultural valenciana".

   Aquest passat dilluns, el ple del Consell Valencià de Cultura va aprovar per unanimitat l'informe per a la incorporació de la processó dels Gaiates com a complementació a la declaració de BIC Immaterial de la Romeria dels Canyes de Castelló.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià