L'AVL recorda que el seu posicionament oficial respecte al topònim en valencià és 'València'

Archivo - Arxiu - Topònim de València en valencià
AVL - Archivo
Publicado: jueves, 3 abril 2025 15:02

   VALÈNCIA, 3 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Acadèmia València de la Llengua (AVL) recorda que el seu "posicionament oficial" respecte al topònim en valencià de la ciutat és 'València', amb la titlla oberta.

    Davant del debat suscitat al voltant del topònim i l'informe sol·licitat per l'Ajuntament sobre un possible canvi en la titlla --que passaria a ser tancada, de manera que el nom bilingüe de la ciutat seria València/Valéncia-- l'ens normatiu del valencià assenyala que en el Ple de l'AVL celebrat el 16 de desembre del 2016, es va concloure que "encara que la pronunciació recomanada per als valencians és amb e tancada, la grafia adequada des del punt de vista històric i lingüístic del topònim és València".

    Per tant, "en estos moments, este és el posicionament oficial de l'AVL", que no es pronuncia sobre "opinions personals i continua treballant en l'exercici de les seues competències legals", remarca la institució en un comunicat.

   Així mateix, l'Acadèmia detalla quin és el procediment legal que s'ha de seguir per a l'alteració de noms de municipis. En primer lloc, l'ajuntament és qui té la iniciativa per a iniciar l'expedient de modificació de nom del municipi i, per tant, per a proposar la forma triada. En este punt, s'ha d'incorporar a l'expedient un informe en què es justifique la forma proposada.

   Seguidament, l'informe s'eleva al ple de l'Ajuntament, que ha d'aprovar la nova denominació per majoria absoluta. Després de l'aprovació per part del consistori, s'obri un període d'exposició al públic i d'al·legacions. Si n'hi ha, s'han de resoldre en un altre ple municipal.

    L'expedient aprovat per l'ajuntament s'eleva a la Direcció general d'Administració Local de la Generalitat, que és qui demana un informe a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, la qual, d'acord amb la Llei de creació de l'AVL, és la institució competent per a fixar, a sol·licitud de la Generalitat, les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l'onomàstica oficial de la Comunitat Valenciana, per a la seua aprovació oficial (article 7. b).

    En esta fase del procediment administratiu és quan la Secció d'Onomàstica elabora i aprova un informe que s'eleva al Ple de l'AVL. Este informe aprovat per l'Acadèmia s'envia a la Direcció general d'Administració Local, que ho ha de remetre al Govern valencià, que és qui, finalment, resol l'expedient.

   Este és el procediment que es va seguir per a l'aprovació de l'informe sobre l'alteració del topònim major del 'cap i casal', que es va acordar en el Ple celebrat el 16 de desembre del 2016', conclou l'organisme.

Contador

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià