Les dones amb discapacitat són tractades com a éssers asexuals, advertix una sexòloga

Jornada "Dona, discapacitat i sexualitat".
PLENA INCLUSIÓN CV

   VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Plena Inclusió CV ha arreplegat testimoni de dones en la seua jornada 'Dona, discapacitat i sexualitat', en la qual s'ha exposat que "les dones amb discapacitat han sigut tractades molt sovint com a éssers asexuals". "La infantilització i la falta d'informació solen ser un problema comú a la majoria de les dones", ha advertit la sexòloga Paula Peña.

   Davant d'esta situació, l'entitat treballa per a millorar la sexualitat de les dones amb discapacitat intel·lectual a través de tallers, formació i xarrades de sensibilització. En la jornada, celebrada a València amb motiu del Dia Internacional pels drets sexuals i reproductius, que es commemora el 28 de setembre, s'ha posat el focus en la visió interseccional, amb la participació de dones representants de diversos col·lectius del Tercer Sector.

   Mentre en anteriors ocasions esta jornada s'ha centrat a escoltar les veus de dones gitanes, migrants, amb discapacitat, lesbianes i seropositives, en esta ocasió l'han protagonitzat les dones amb discapacitat "que desitgen parlar de la maternitat, de les relacions afectives i sexuals, de la salut sexual, de la diversitat sexual, del desig i de l'atracció".

   Des de l'organització conten que la maternitat en les dones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament és una realitat que requerix un abordatge específic des de l'àmbit professional: "Estes dones sovint enfronten desafiaments addicionals marcats per l'estigmatització social i la discriminació que poden sorgir no només per la seua discapacitat, sinó pel seu rol com a mares".

   "La falta de suports adequats i l'accessibilitat limitada a recursos poden augmentar aquestes dificultats, afectant tant al seu benestar emocional com al desenvolupament de les seues filles i fills", ha manifestat Marian Ferrús, presidenta de Plena Inclusió CV, en la inauguració de la jornada.

   L'entitat està elaborant una guia en lectura fàcil que arreplega recursos d'atenció a totes les dones i que aborda la maternitat també en dones amb discapacitat. A més, està realitzant un estudi amb mares amb discapacitat intel·lectual i amb dones en edat fèrtil que en alguna ocasió s'han plantejat ser mares.

    El 2022, Plena Inclusió Espanya va realitzar una investigació sobre la situació de les dones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament en relació amb els seus drets sexuals i reproductius. Es va observar que moltes dones tenen dèficits en l'exercici d'estos drets; en concret, 8 de cada 10 dones no tenen relacions sexuals i més de la meitat no es masturben, només el 6% de la mostra tenen fills o filles, una àmplia majoria no gaudix d'autonomia reproductiva i quasi la totalitat de les dones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament no sap si pot quedar-se embarassada o no.

    "Abordar la sexualitat des d'una perspectiva interseccional significa reconèixer i tenir en compte estes diverses identitats i les seues interseccions per a comprendre millor les experiències úniques i variades de les dones en relació amb la seua sexualitat. Promoure la inclusió, l'equitat i el respecte a la diversitat és essencial per a garantir que totes les dones puguen exercir la seua autonomia sexual i reproductiva de manera plena i lliure de discriminació", ha exposat la presidenta de l'entitat a la Comunitat.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià