VALÈNCIA, 6 Sep. (EUROPA PRESS) -
Les famílies nombroses de la Comunitat Valenciana reclamen ajudes directes per fill per a afrontar la volta al col·le, un període en el qual l'autonomia és la que major despesa destina, segons un estudi realitzat pel comparador financer Banqmi, i la segona d'acord amb les dades de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
La Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana (Fanucova) ha apuntat que, segons dades d'una enquesta pròpia, realitzada en col·laboració amb les seues cinc associacions (Asafan, Fanucas, Avafam, Asfana i Más de dos), el cost total d'esta volta al col·le per a una família amb tres fills en edat escolar oscil·la entre els 900 i els 1.200 euros, la qual cosa suposa una despesa mitjana igual o superior als 300 euros per fill o filla.
El 56% de les famílies nombroses de la Comunitat tenen a tres fills o filles escolaritzats mentre que un 20% té més d'esta xifra. El 53% tria una educació pública, el 48% concertada i l'un 5% escull un ensenyament privat.
Davant d'esta situació, el 80 per cent de les famílies nombroses de la Comunitat Valenciana reclama ajudes "directes" per fill o desgravaments fiscals de les despeses i descomptes importants en la compra de llibres, llicències digitals, materials, roba, calçat, uniformes i dispositius tecnològics, segons ha apuntat en un comunicat.
Per a Fanucova, les dades "no només deuen fer pensar i reflexionar als nostres polítics, sinó que han de ser el punt de partida per a impulsar mesures que suposen un alleujament real a la gran costa de setembre".
El president de Fanucova, Eduardo Hervás, ha indicat que la majoria de les famílies nombroses "no arriben a fi de mes i si a això li sumes un extra de quasi 1.200 euros en unes despeses que són ineludibles, el resultat és insostenible".
Des de Fanucova també exigixen mesures a llarg termini que ajuden a les famílies i "en una cosa tan rellevant com és l'educació dels fills tenint en compte especialment aspectes com la conciliació i les realitats diferents com són les dificultats d'aprenentatge d'alguns dels fills".
Respecte a la immersió de les noves tecnologies en les aules i l'ús de dispositius tecnològics, més de la meitat de les famílies nombroses de la Comunitat (un 52%) consideren que les noves tecnologies han incrementat molt la despesa relacionada amb el retorn a les aules.
CADUCITAT DE LES LLICÈNCIES
En este sentit, Hervás ha incidit que "a més del desemborsament que suposa per a una família amb més fills la compra o lloguer de diferents dispositius, cal afegir l'inconvenient que les llicències digitals caduquen i el cost de renovació és quasi igual al d'un llibre, amb la diferència que ací les famílies nombroses hem eixit perdent ja que no es poden passar d'un germà a un altre com sempre s'ha fet amb els llibres".
Les dades d'esta enquesta revelen que actualment el 81% de les famílies nombroses reben ajudes, entre les quals la de 'Xarxa Llibres' és de les quals més es beneficien (el 66%), si bé són "insuficients" segons l'enquesta.
La fórmula més reclamada per a poder fer front de manera "més folgada" a les despeses del començament de curs escolar a la Comunitat és que el Consell proporcione les ajudes directes per fill, seguida de descomptes importants en materials relacionats amb la volta al col·le (38%) --calçat, roba, uniformes, papereria, llibres, llicències digitals o dispositius informàtics-- i desgravaments fiscals per despesa (32%).
A més, unes altres de les ajudes més demandades estan relacionades amb la conciliació: ajudes per a la despesa del menjador i de les extraescolars. "Són despeses als quals les famílies ens veiem obligades a afrontar per a fer front a la conciliació i incompatibilitat d'horaris laborals i escolars .Una altra partida indispensable i que moltes famílies amb més fills no pot afrontar és el cost de classes particulars de reforç per a alumnes amb dificultats d'aprenentatge alguna cosa realment indispensable per a la salut mental, autoestima i adaptació dels fills", ha apuntat.
RECURSOS
Per a fer front a la despesa en estes dates, el 28% de les famílies passa la roba i el calçat entre germans o germanes; el 15% distribuïx la despesa en diferents mesos i el 12% s'endeuta tirant de crèdit. El 37% fa ús de tots estos recursos per a poder pujar aquesta "gran costa de setembre".
L'ús d'uniformes és considerat per al 61% com una forma d'estalvi en roba mentre que per a 39% no fer ús d'uniformes els sembla una manera més de disminuir la despesa.