Les Magues de Gener es traslladen a Alfafar per a "enfocar-se en la infància que ha perdut tot" en la dana

La 'Festa de la Infantesa' anuncia les 'Magues de Gener' 2025: Núria Nácher, Cristina Escrivà, Àngela Nzambi
ASAMBLEA 'FESTA DE LA INFANTESA'
Actualizado: viernes, 27 diciembre 2024 17:47

   VALÈNCIA, 27 Dic. (EUROPA PRESS) -

   L'Assemblea de la 'Festa de la Infantesa' ha presentat este divendres a les 'Magues de Gener' que protagonitzaran la 'Festa de la Infantesa' i la cavalcada del diumenge 12 de gener: la gestora cultural Núria Nácher (Llibertat); la promotora i organitzadora de la festa i escriptora, Cristina Escrivà (Fraternitat-Sororidad), i l'activista pels drets humans, Àngela Nzambi (Igualtat). En esta ocasió, la cavalcada ix de València i es trasllada a Alfafar, localitat afectada per la dana, per a "enfocar-se en la infància que ha perdut tot".

    Nácher, Escrivà i Nzambi representaran a estos tres conceptes universals en la desena edició d'esta celebració, que serà "semiestàtica". Les tres magues portaran al parc Alcosa tallers, actuacions musicals i diverses activitats per als menors.

    L'organització de l'esdeveniment ha triat esta ubicació, ja que, després de la dana del passat 29 d'octubre, han volgut traslladar la festa a una de les zones afectades, segons han explicat en la roda de premsa celebrada este dilluns en l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC).

   Durant la seua intervenció, Nácher ha expressat la seua "emoció" per participar en esta celebració que "tots mereixem", però, especialment després de la dana, "els xiquets afectats": "Mereixen un Nadal com toca". Igualment, ha destacat que els menors "mereixen una infància digna, amb la llibertat de ser xiquet".

    Nácher ha assenyalat que se sent "continuadora del treball que van fer totes les antecessores per a aconseguir quotes de llibertat que cal mantenir i aspirar a millorar".

"HO HA PERDUT TOT"

   Per la seua banda, Escrivà ha incidit que la seua "satisfacció" també es deu al fet que forma part de l'organització de la festa des dels seus inicis i ha ressaltat que la cavalcada, "com no pot ser d'una altra manera, estarà enfocada en la infància que ha perdut tot".

   "Encara que enguany la cavalcada isca de València, també es faran en la ciutat algunes activitats", ha recalcat, al mateix temps que ha avançat que les varetes que portaran en esta edició "seran especials". En este sentit, ha indicat que es donaran detalls més endavant.

   La maga Fraternitat-Sororidad ha convidat a l'esdeveniment a "tota la gent, no només a la del parc Alcosa, sinó també a aquelles persones que volen una festivitat laica".

   En el seu discurs, Escrivà ha fet referència al fet que les imatges penjades en les parets de la sala on s'ha celebrat la roda de premsa "són de la infància del 1937, la que va estar en la primera cavalcada, que és la que es rememora": "El que fem és mirar-la per a millorar-la".

"DEDICAR UNES PARAULES A LA HUMANITAT"

   Per la seua banda, Nzambi ha agraït ser triada per segona vegada per a representar a Igualtat i ha incidit que, per a ella, esta cita "és un espai per a dedicar unes paraules a la humanitat, encara que semble pretensiós". "La meua missió és vetlar perquè tots els éssers humans participen de la mateixa alegria", ha destacat.

   Respecte a la situació després de la dana, ha assenyalat que se sent "part d'esta comunitat" i ha denunciat que "hi ha hagut situacions de maltractaments a determinats grups de persones als quals se'ls ha acusat d'una sèrie de qüestions".

   "Més que mai necessitem que es realitze la màgia, que siga alguna cosa real, alguna cosa palpable, i portar-la a localitats afectades", ha afirmat, al mateix temps que ha agregat que el seu propòsit per a enguany és "que siga un bon any per a tots".

    Finalment, la coordinadora de la 'Festa de la Infantesa', Eva Salvador, ha posat l'accent que aquesta és la desena edició d'una celebració, "molt maca, laica, que fomenta els valors democràtics i que posa en relleu el paper de la dana en esta societat".

   En este sentit, ha assenyalat que estar en el parc Alcosa "suposa estar enmig de Beniparrell, Albal, Catarroja, Alfafar, Sedaví, Benetússer, Picanya, etc". "Decidim en les primeres assemblees estar amb la infància que estava patint la situació", ha apuntat.

"FOMENTAR CREATIVITAT I REFLEXIÓ"

   La cavalcada d'enguany --formada com sempre per voluntaris de diferents comarques-- "combina cultura popular, diversió i valors universals, centrats en la solidaritat amb la infantesa, amb activitats dissenyades per a fomentar la creativitat i la reflexió entre els assistents".

    A les 10.00 hores començaran els tallers familiars i l'animació infantil. A partir de les 11.00 hores, entraran en la plaça diverses agrupacions musicals --batucadas, 'dolçaines', 'tabals', cant coral i de grups internacionals-- i de dansa --amb les comparses del carnestoltes de Ruzafa--, a més de les 'muixerangues' --la del Carraixet, la Jove de València, la Socarrà de Xàtiva i la de Sueca--, els 'gegants' i 'cabuts'.

    Esta edició comptarà amb les actuacions especials del Cor Dona Veu i del grup de música familiar Canta Canalla. L'acte ho conduirà el poeta Víctor Benavides.

    Durant la roda de premsa, s'ha ensenyat el conte didàctic que es repartirà com a obsequi en la cavalcada, patrocinat per la Plataforma per la Llengua del País Valencià.

    Així mateix, han realitzat una petita actuació les quatre muixerangues participants, acompanyades de la música de Paco Duart, Estrela Roja de Benimaclet i Dos Quinzets. També s'ha presentat el cartell d'esta edició, dissenyat per Àfrica Abril.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià