VALÈNCIA, 28 Mar. (EUROPA PRESS) -
Els nous aranzels d'Estats Units a les importacions del sector de l'automòbil tindran un impacte "nul" en els vehicles fabricats a la Comunitat Valenciana, bolcats en el mercat europeu, però sí comportarà efectes directes i indirectes per a la indústria dels components.
Les exportacions del conjunt del sector de l'automòbil valencià a Estats Units van ser el 2024 de 186,08 milions d'euros, i la gran majoria, 184,68 milions d'euros, es corresponen a la indústria dels components.
Així es desprèn d'un informe elaborat per Càmera València sobre l'impacte en la indústria automobilística valenciana de l'anunci realitzat pel president d'Estats Units, Donald Trump, qui va avançar uns aranzels del 25% a tots els automòbils fabricats fora del país i va precisar que també afectaran a determinades peces necessàries, com a motors, transmissions, peces del tren motriu i components elèctrics.
La Comunitat Valenciana ha vingut liderant fins al 2023 a Espanya les exportacions del sector de l'automòbil a Estats Units. El 2024 va destacar la "significativa reculada" de les vendes de vehicles acabats a este mercat, hagut de fonamentalment a la reducció dels models fabricats per la multinacional Ford a Almussafes, que este any va deixar de produir la furgoneta Transit i s'ha centrat en els mercats europeus.
Per això, l'informe assenyala que l'efecte sobre els vehicles acabats és "nul" atès que des de la Comunitat Valenciana ja no s'exporta al mercat nord-americà, sinó a Europa. En concret, les exportacions de vehicles automòbils i furgonetes des de la Comunitat Valenciana a Estats Units van ser d'1,4 milions d'euros el 2024. Les vendes de turismes a EUA van passar de 88 milions d'euros el 2023 a poc més d'un milió d'euros el 2024.
LA INDÚSTRIA DELS COMPONENTS
Per tant, Càmera València destaca que l'efecte directe més important va a ser sobre els components, especialment motors i arbres de transmissió, atès que, encara que el pes del mercat nord-americà s'ha reduït en els últims anys, "seguix sent significatiu".
La Comunitat Valenciana, en la seua major part Ford Almussafes, va exportar 539 milions d'euros en motors el 2024 a tothom, quasi un 20% menys que en 2023. El 70% de les exportacions van tenir com a destinació els mercats nord-americans: Mèxic, Estats Units i Canadà. En els quatre últims anys la tendència ha sigut augmentar les vendes en les fàbriques de Mèxic i Canadà i reduir-les en les d'Estats Units.
Així, el 2024 les exportacions de motors dièsel a Estats Units van ser de 19,8 milions d'euros, les de motors d'explosió van ser de 41,7 milions d'euros i les de parts de motors van ser de 65,4 milions d'euros.
La Comunitat Valenciana va exportar 49 milions d'euros en arbres de transmissió, volants i embragatges. Més d'una tercera part es va destinar al mercat nord-americà. Així mateix, s'han exportat 40 milions d'euros a Estats Units en parts d'automòbils.
EFECTE INDIRECTE
Càmera València ha advertit també que "es va a produir un efecte indirecte sobre la indústria valenciana de components de l'automòbil".
"Una part important es dirigix a Mèxic i Canadà, però podria veure's retallada per les exigències del Tractat de Lliure Comerç per a quedar exempts de l'aranzel (certificar un mínim de contingut nord-americà)", ha apuntat.
En el seu informe, ha afegit que si la indústria europea de l'automòbil, principal client de la valenciana de components, sobretot l'alemanya, britànica o francesa, es veu afectada pels aranzels anunciats per Trump, això "podria repercutir negativament en les exportacions de les empreses valencianes".
No obstant això, durant l'última dècada les empreses del sector han apostat per la diversificació de mercats i marques, la qualitat i l'eficiència, la qual cosa els proporciona "una major resiliència davant dels xocs i canvis en el mercat internacional de l'automòbil", ha puntualitzat.
"L'ONA EXPANSIVA ES NOTARÀ EN MOLTS PAÏSOS"
En qualsevol cas, l'informe assenyala que "els aranzels anunciats, per la seua amplitud i magnitud, suposen una important distorsió d'una de les principals indústries a nivell mundial, que es caracteritza per ser una de les quals posseïx les cadenes de subministrament mes globalitzades". Per tant, "l'ona expansiva es notarà en molts països, fabricadors i no fabricadors", ha lamentat Càmera València.
Totes estes distorsions dins de la cadena de valor mundial tindran com a conseqüència un augment dels costos de fabricació, augment del preu final, i incidències en les decisions d'inversió de les grans multinacionals, ha indicat.
A més, ha destacat que esta mesura es produïx en un moment en el qual la indústria europea de l'automòbil es troba "en una fase crítica i de transició cap al vehicle elèctric".
"Estos canvis deuen ser aprofitats per la indústria automobilística europea, amb el suport públic, per a reforçar la inversió en innovació, tecnologia i eficiència, que permeta al producte europeu competir a nivell mundial", ha conclòs.