L'ordre de la consulta de la llengua base rep més de 4.000 al·legacions, el 99% d'elles perquè no es tramite

Archivo - Xiquets juguen en un col·legi de València (arxiu)
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 7 enero 2025 17:45

   STEPV i Famílies pel Valencià lamenten que la Conselleria desestime les aportacions i "no escolte la comunitat educativa"

   VALÈNCIA, 7 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El projecte d'ordre de la Conselleria d'Educació per a regular la consulta a les famílies sobre la llengua base en la qual desitgen que estudien els seus fills i filles ha rebut, durant el tràmit d'audiència pública, un total de 4.145 aportacions, de les quals 4.111 --el 99%-- manifesten la voluntat que no es tramite.

    Així figura en l'informe de valoració de les al·legacions rebudes durant este tràmit d'informació pública que ha realitzat la pròpia administració.

    Segons detalla esta anàlisi, consultada per Europa Press, finalitzat el termini establit, s'han rebut 4.111 aportacions procedents de ciutadans o col·lectius que manifesten, "de manera explícita o implícita, diverses argumentacions i consideracions en les quals es conclou la voluntat que no tinga continuïtat la tramitació del projecte d'ordre".

   Com a contestació, la Conselleria al·ludix a diverses disposicions de la Llei de llibertat educativa que establixen la realització d'esta consulta als progenitors i que porten a desestimar les citades al·legacions, "atés que s'ha de procedir a la continuïtat en la tramitació del projecte normatiu", sosté.

    No obstant açò, puntualitza que 25 de les argumentacions anteriors expressen com a motiu principal possibles dificultats per a la realització de la consulta als centres docents afectats per la dana.

NOVA DISPOSICIÓ ADDICIONAL PER LA DANA

   En conseqüència, "este aspecte es considera ha de ser abordat expressament en el projecte normatiu mitjançant l'addició d'una nova disposició addicional, en la qual s'establisquen les mesures oportunes per a la participació de les famílies afectades amb totes les garanties", determina la Direcció General d'Ordenació Educativa i Política Lingüística.

   D'altra banda, l'informe detalla que una dotzena d'observacions expressen opinions relatives a com hauria d'aplicar-se la normativa quant a l'ús vehicular de la dos llengües cooficials. Sobre este tema, Educació apunta que estes qüestions no són objecte del projecte normatiu, per la qual cosa també les rebutja. Igualment, desestima altres 18 al·legacions que aborden la presència del valencià i castellà en l'ensenyament, aspectes que tampoc centren el projecte d'ordre.

    Finalment, una aportació expressa el desacord amb els criteris de desempat en els casos d'alumnat que haja triat la mateixa llengua però que no obtinga plaça. L'administració contesta que la proposta no inclou cap alternativa. Dos aportacions demanen informació veraç i un període regulat per a la informació a les famílies prèvia a la consulta, cosa que, segons ressalta la Conselleria, ja s'arreplega en el projecte normatiu. L'última aportació presentada "no conté cap informació intel·ligible", conclou el document.

    A la llum de les dades, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) assevera que és "evident que la comunitat educativa rebutja la consulta a les famílies sobre la llengua base i, molt probablement, les al·legacions s'hagueren incrementat si s'haguera obert el termini en període lectiu i no en plenes vacances de Nadal".

   El sindicat considera que el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, "ha de dimitir i el govern valencià ha de canviar radicalment les seues polítiques en matèria d'educació i treballar per a aplicar immediatament els acords de plantilles docents, reduir les ràtios d'alumnat, millorar el salari i altres condicions laborals del professorat, derogar la llei de llibertat educativa i apostar per l'ensenyament en valencià, impulsar la rehabilitació i reconstrucció dels centres afectats per la dana i d'aquells altres que ho necessiten i eliminar el districte únic segregador".

   STEPV avisa que no descarta impulsar la convocatòria de noves mobilitzacions per a aconseguir estos objectius.

    Al seu torn, Famílies pel Valencià retrau que l'informe "s'ha realitzat amb una rapidesa i celeritat insòlites, ja que el termini per a presentar les al·legacions va finalitzar divendres passat, dia 3 de gener".

    A més, des de l'associació mantenen que les respostes "no estan molt argumentades ni motivades, ja que s'han agafat pràcticament totes les al·legacions de manera única tot i que moltes d'elles donaven diferents arguments per a exigir la retirada d'esta ordre".

   El col·lectiu creu que la resposta "constata la voluntat decidida i clara de la Conselleria per a fer la consulta en la major brevetat possible" i lamenta que "no ha escoltat la veu de la comunitat educativa, que s'ha manifestat contundentment demanant la retirada de l'ordre i, per tant, de la consulta".

"TRÀMIT"

   Per a l'associació, este informe evidencia , a més, que la Generalitat "ha tractat este període d'al·legacions com un tràmit i no s'ha parat a analitzar les propostes que es realitzen en les milers d'aportacions realitzades".

   Per tant, Famílies pel Valencià anuncia que seguirà amb els actes previstos a totes les comarques per a "denunciar esta consulta sobre la llengua base i informar les famílies dels nombrosos avantatges que té l'ensenyament en valencià".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià