Matrones rebutgen el nou decret d'Atenció Primària que limita les seues competències en salut sexual i reproductiva

Archivo - Arxiu - Imagn d'arxiu d'una matrona
JUNTA DE ANDALUCÍA - Archivo
Publicado: martes, 15 octubre 2024 11:10

   VALÈNCIA, 15 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació de Comares de la Comunitat Valenciana (ACCV), amb el suport de la Federació d'Associacions de Matrones d'Espanya (FAME) i l'Associació Espanyola de Matrones (AEM), ha presentat formalment al·legacions al decret d'Atenció Primària en considerar que "margina" a estes professionals perquè "limita" les seues competències en salut sexual i reproductiva en encomanar-les a altres professionals d'Infermeria, segons ha informat en un comunicat el Col·legi Oficial d'Infermeria de València.

   Sobre este tema, la presidenta de l'ACCV, Mª Asunción Obiol Saiz, ha criticat que l'esborrany "no només suposa una reculada en els drets i competències de les matrones", sinó que també "posa en perill la qualitat de l'atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones". "Les matrones som les professionals formades específicament per a atendre estes àrees, i la nostra exclusió d'estes funcions desatén tant la normativa europea com l'espanyola, posant en risc l'atenció integral del binomi mare-fill", ha advertit.

   En este sentit, ha explicat que el projecte "disminuïx les competències que durant anys han exercit les matrones en l'atenció primària i comunitària, la qual cosa podria tenir repercussions a mitjà i llarg termini".

   "L'atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones i la qualitat de les cures al binomi mare-fill podrien veure's greument afectades, comprometent la cobertura i disminuint la qualitat de l'atenció", ha lamentat.

   Així, ha recordat que el marc normatiu vigent, tant a Espanya com a nivell europeu, "disposa de la capacitat tècnica i professional de les matrones en l'atenció a la salut sexual i reproductiva" i en concret ha apuntat que llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS)concedix a les matrones plena autonomia tècnica i científica en l'exercici de la seua professió, la qual cosa "contrasta amb la proposta del nou decret, que sembla desvirtuar este principi fonamental".

   "No es tracta només de defensar els nostres drets com a professionals; es tracta d'assegurar que les dones reben l'atenció especialitzada que necessiten i que mereixen", ha insistit Obiol.

CARTERA DE SERVICIS ESPECÍFICA

   Entre les al·legacions presentades, l'ACCV sol·licita la rectificació de l'esborrany, assegurant que les competències de les matrones queden "clarament especificades i garantides en l'àmbit de l'atenció primària i comunitària".

    Per a això, proposa l'elaboració d'una Cartera de Servicis específica per a l'atenció matern-infantil i la salut sexual i reproductiva de les dones, que unifique i coordine els servicis prestats per les matrones en col·laboració amb altres professionals sanitaris.

   En este sentit, ha recordat que en altres comunitats autònomes ja compten amb carteres de servicis "clarament definides" per a les matrones, la qual cosa garantix "una atenció integral i de qualitat a les dones en totes les etapes de la seua vida, des de la infància fins a la menopausa". Per contra, ha lamentat que la Comunitat Valenciana, "seguix mancant d'este marc, i l'actual esborrany del decret no avança en esta direcció".

   "Ens preocupa profundament que la proposta actual afavorisca un model d'atenció que, en lloc d'integrar les competències de les matrones, les subordinades a professionals menys especialitzats en salut sexual i reproductiva", ha insistit.

   L'ACCV ha recordat que l'atenció integral a la salut sexual i reproductiva és "clau" en la prevenció i el diagnòstic precoç de patologies, així com en l'educació i promoció de la salut i que les matrones juguen un paper "insubstituïble" en este àmbit, i la seua presència en la primària ha de ser "reforçada".

   En el document presentat davant de la Conselleria, l'ACCV també fa una crida per a "dignificar" la presència de matrones en els centres de Salut Sexual i Reproductiva a la Comunitat Valenciana on se'ls permeta desenvolupar plenament les seues competències.

   "Volem ser part activa en l'elaboració d'este projecte. L'experiència i l'evidència científica avala el nostre treball com un pilar fonamental en l'atenció a la salut sexual, reproductiva, materna, neonatal i dels adolescents tal com reconeix l'OMS, no obstant això, necessitem que les polítiques reconeguen el nostre potencial per a generar salut", ha postil·lat Obiol.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià