ALACANT, 9 Sep. (EUROPA PRESS) -
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha assegurat hui dilluns que la Universitat d'Alacant (UA) impartirà Medicina, ha afirmat que els 172 estudiants d'este grau poden tenir "seguretat garantida" i ha tornat a reiterar la seua proposta de campus interuniversitari sanitari a la província, en el qual participaria també la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
Els dos institucions és troben immerses en un procés judicial sobre la impartició d'este grau en la UA, del que és va aplanar la Generalitat presidida per Mazón, qui ha negat, en declaracions als mitjans, que existisca "cap conflicte amb la UA, llevat que la UA vulga veure-ho així".
En este sentit, ha explicat que els servicis jurídics de l'administració autonòmica, davant les al·legacions que calia fer, van revisar l'expedient que va concedir Medicina a la UA i van detectar "un bon nombre d'irregularitats" i, per tant, "des de l'autonomia i des de la independència de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana és van presentar estes al·legacions amb total normalitat".
"Això no porta perquè la voluntat política del Consell de la Generalitat seguisca que la Universitat d'Alacant seguisca impartint Medicina i que el puga fer, independentment del que diga la resolució judicial", ha indicat.
En esta línia, ha manifestat que si la resolució judicial determina que el decret és va concedir "malament", "precipitadament" o "incomplint alguna part del procés", la Generalitat "tornaria a engegar-ho per a fer-ho de debò bé, perquè la Universitat d'Alacant és mereix que els seus expedients estiguen ben tramitats, no malament tramitats pel Govern de la Generalitat Valenciana".
En qualsevol cas, ha recalcat que la UA "impartirà Medicina" i incorporaran "el projecte que seguisca amb les millors garanties i les millors possibilitats per als seus alumnes. Esta ha sigut la intenció i esta va a ser la intenció en tot cas", ha incidit.
Així, el cap del Consell, ha apuntat que la Generalitat "mai, mai" ha demanat la retirada del grau de Medicina en l'escrit en el qual és va retirar del procediment però ha incidit que l'Advocacia de la Generalitat va veure "motius de possible nul·litat i si hi ha nul·litat significaria que tornaríem al principi i, per tant, de manera expressa, de manera extraordinària", recuperarien el decret "ben fet en comptes de mal fet".
No obstant això, ha assenyalat que això seran els tribunals els que ho decidisquen: "Si decideixen que està ben fet, seguim. Si decidixen que va estar mal fet, tornarem al principi, tornarem a fer-ho, ho farem bé i, alhora, oferirem una possibilitat de sumatori provincial, que jo crec que és del que és tracta".
En tot cas, ha confirmat que els alumnes "tindrien la seguretat garantida" tant en el procés transitori com en l'avanç i "si volen tenir més oportunitats, serà la UA la que estaria disposada, o no, de tenir més oportunitats, tenir més hospitals, tenir més opcions de pràctiques, tenir més opcions d'aprenentatge en un campus provincial, que crec que serien moltes i millors oportunitats per als estudiants de Medicina".
REBUTJA "INGERÈNCIES"
Mazón ha manifestat que "òbviament" respectaran la decisió juicial com han respectat el criteri de l'Advocacia de la Generalitat perquè, ha dit, "nosaltres no cometem ingerències de semblant calibre".
El president ha agraït a la UMH, als sindicats mèdics, als entitats empresarials, "a una infinitat d'entitats de la societat civil, fins i tot al propi Col·legi de Metges que estiga a favor que augmentem els possibilitats formatives dels estudiants amb un campus conjunt, que en qualsevol cas haurà de ser la Universitat d'Alacant la que haja de decidir", en referència a la seua proposta de campus interuniversitari sanitari a la província.
Segons Mazón, "jo, si fóra la UA, estaria a favor que els meus alumnes pogueren fer pràctiques en tots els hospitals de la província, públics i privats, no solament en uns pocs, o que és pogueren beneficiar del talent formatiu que hi ha en alguns casos concrets, o que també ens poguérem beneficiar de noves titulacions que, de manera conjunta i amb economia d'escala i pensant en la suma, també podríem tenir".
"Crec que és una proposta a sumar, independentment que és depuren els irregularitats o no, o les resolucions o no, que l'anterior Consell del Botànic va poder cometre a l'hora d'atorgar este permís a la Universitat d'Alacant", ha insistit i ha fet referència a "una sèrie d'irregularitats que des de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana s'estima que van ser defectes en el procediment i, per tant, amb la independència i amb autonomia, ha plantejat este recurs al que jo no tinc res que dir perquè respecte a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana".
"MÉS POSSIBILITATS"
Mazón ha reiterat que "en qualsevol cas, sempre ho he dit, la universitat, els alumnes de la UA estaran coberts pel Consell, hi haurà seguretat jurídica en tot cas i, a més, oferirem, quan la universitat vulga, ja te la nostra oferta, en exercici de la seua autonomia universitària, sumar-se a un projecte que no solament manté la titulació a Alacant, sinó que pot ajudar al fet que tinga moltes més possibilitats en un sumatori provincial, que jo crec que és del que és tracta", ha resumit.