Mazón demana en la Conferència de Presidents "exempció total d'impostos" per a les ajudes a afectats per la dana

El president del Govern, Pedro Sánchez i el Rei, Felip VI, saluden al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, a la seua arribada a la XXVII Conferència de Presidents
César Ortiz - Europa Press
Publicado: viernes, 13 diciembre 2024 14:35

   Torna a exigir un fons transitori d'anivellament i una reforma del finançament sense "cessions"

   Un nou model de gestió d'emergències, menys IVA per a habitatge i més controls migratoris, entre les seues propostes

   VALÈNCIA, 13 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha sol·licitat al Govern "l'exempció total d'impostos" per a les ajudes a persones i empreses afectades per la dana del passat 29 d'octubre. Ha demanat "IVA zero" per a la reposició i reparació de vehicles, així com per a la rehabilitació d'habitatges danyats, a més de que les ajudes de les empreses als empleats "es declaren exemptes" en el cas que siguen considerades rendes del treball.

   Així ho ha exposat en la seua intervenció en la XXVII Conferència de Presidents celebrada al palau de la Magdalena de Santander, on ha traslladat la "clara voluntat d'escoltar, aportar i enriquir el projecte comú d'Espanya que exigix la suma de l'esforç de totes les administracions", informa l'administració autonòmica.

   Mazón ha proposat al Govern l'execució de "un pla nacional contra inundacions des del diàleg, el consens i la participació i benefici de tots els espanyols" que evite o minimitze riuades o altres desastres similars, a més de la creació d'un fons estatal extraordinari per a catàstrofes.

   Segons ha explicat, l'objectiu d'estes propostes és l'engegada de mesures i polítiques per a afrontar les catàstrofes naturals, atenent a la prevenció, el reforç de sistemes de defensa climàtica i hidrològica i millorar la resposta a situacions d'emergència en el cas que es produïsquen.

   Per a Mazón, este pla ha d'incloure les infraestructures necessàries per a fer front als riscos de les avingudes, la millora dels sistemes d'alerta primerenca, avisos, protocols de protecció civil i el foment de la cultura de l'emergència entre la societat.

   En el cas del fons extraordinari nacional per a catàstrofes, que ha demanat que es constituïsca a través d'una llei, la finalitat és evitar l'endeutament a les administracions que hagen d'afrontar una catàstrofe i "permetre immediatesa en la resposta amb la concessió d'ajudes, indemnitzacions i fons de primera necessitat de manera automàtica".

   D'altra banda, el cap del Consell ha tornat a sol·licitar un fons complementari d'anivellament transitori finançat amb recursos de l'Estat per a "deixar d'estar a la cua del finançament fins a la reforma del sistema". El finançament, ha recordat, va dirigit a la sanitat pública, l'educació o els servicis socials.

   "Este fons garantiria als valencians, alacantins i castellonencs el mateix finançament que la mitjana mentre s'aconseguix la reforma definitiva del model de finançament", ha defensat, i ha assegurat que el seu objectiu és "garantir la igualtat en la prestació de servicis públics per a tots els ciutadans, independentment d'on visquen".

   A més, ha exigit de nou que la reforma del model de finançament siga acordada en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) "amb llum i taquígrafs, des del rigor i amb l'aportació de tots per a aconseguir un sistema just, equitatiu i solidari, enfront de cessions perquè el Govern puga encaixar el contingent independentista en perjudici dels altres".

   Durant la seua intervenció, ha advocat per "major cogobernança en la gestió de fons europeus i respectar l'autonomia fiscal de les comunitats autònomes". "A la Comunitat Valenciana estem demostrant amb fets que baixar impostos a les rendes mitjanes i baixes forma part de la millor política fiscal i contribuïx a ajudar a les persones que més ho necessiten", ha ressaltat.

MÉS PROFESSIONALS SANITARIS

   En l'àmbit sanitari, Mazón ha destacat la necessitat d'"un model de gestió davant d'emergències" que contemple, entre altres accions, noves tecnologies per al control i seguiment de pacients, riscos epidemiològics i de salut mental, a més d'exigir més professionals sanitaris.

   Ha sol·licitat un increment addicional de mil places cada any per a corregir el dèficit de professionals en els pròxims exercicis, sobretot en especialitats com a medicina de família, pediatria, infermeria i psicologia clínica, per a atendre als ciutadans amb plenes garanties.

   Una altra de les seues peticions és un finançament adequat dels pacients desplaçats, "el respecte a l'autonomia de les comunitats autònomes en la gestió sanitària i col·laboració públic i privada", mesures extraordinàries perquè no queden places vacants en les convocatòries MIR, així com l'increment de recursos i programes formatius o l'agilitació de l'homologació de títols extracomunitaris.

PLA ESTATAL D'HABITATGE "SENSE IMPOSICIONS"

   En matèria d'habitatge, el president valencià ha sol·licitat "unitat d'acció" per a impulsar un pla estatal "que coordine a tots sense enfrontar a ningú, sense imposicions i que aposte per sumar propostes".

   Ha advocat així per augmentar la disponibilitat de sòl de les comunitats autònomes amb el pertanyent a l'Administració General de l'Estat, empreses públiques i organismes depenents, a més d'incrementar els incentius a la promoció i construcció d'habitatge protegit i les ajudes directes per a l'adquisició d'habitatge i per al lloguer, especialment per als joves.

   En esta línia, ha demanat la reincorporació dels programes de rehabilitació i regeneració urbana a les línies finançades amb fons europeus, la reducció de l'IVA de l'habitatge i la modificació de la normativa vigent per a lluitar de manera més efectiva contra l'okupació.

POLÍTICA MIGRATÒRIA "MÉS CONTUNDENT, EFICAÇ I URGENT"

   En relació amb la immigració, Mazón ha assenyalat la necessitat de mesures "més contundents, eficaces i urgents". Ha apostat per una "política clara" amb els països d'origen per a controlar i frenar els fluxos migratoris, a més del reforç dels controls, proves d'edat àgils i la coordinació dels trasllats d'immigrants adults a la península "des de l'acord amb els municipis i informant als comunitats autònomes".

   Segons ha tornat a denunciar, la falta de comprovació de l'edat provoca que entre els adults hi haja menors que "acaben acollits pels sistemes autonòmics sense tindre ni el reconeixement per part del Govern d'Espanya ni poder comptar amb el pagament del cost que suposa la seua atenció".

   El cap del Consell ha demanat modificar el repartiment de menors no acompanyats "aplicant criteris que atenguen les circumstàncies de cada comunitat autònoma enfront del pes poblacional de cada territori", així com ampliar el repartiment entre els 27 països de la Unió Europea i revisar els criteris econòmics. "La diferència que assumix la Comunitat Valenciana entre el que aporta el Govern i el cost d'atenció és de 74 euros al dia", ha apuntat.

   I ha demandat l'activació de mesures efectives per als joves acollits que compleixen la majoria d'edat amb la finalitat d'evitar situacions de vulnerabilitat o d'exclusió, entre altres mesures.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià