CASTELLÓ, 8 Oct. (EUROPA PRESS) -
Més de 350 titulats de 14 universitats s'han beneficiat del programa de formació de professorat de català en les universitats de l'exterior, que organitzen conjuntament l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l'Institut Ramón Llull (IRL) i la Xarxa Vives d'Universitats des de l'any 2010 i que es desenvolupa en les poblacions castellonenques de Vinaròs i Morella amb periodicitat anual.
Les tres institucions han presentat aquest dimarts en la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) els resultats dels deu anys de col·laboració que llancen els següents resultats: durant la dècada de trajectòria del curs, han participat més de 350 estudiants de la Comunitat Valenciana --53 per cent--, de Catalunya --40%--, i de les Illes Balears --7%--.
La majoria procedeixen de les universitats de València --37%--, Barcelona --14%--, Autònoma de Barcelona --105--, Jaume I --9%--, Illes Balears --7%--, Pompeu Fabra --7%--, si bé també han cursat el programa titulats de les universitats Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, de Girona, de Lleida, Politècnica de València i de Vic Central de Catalunya.
Dels estudiants participants en el programa, 31 persones, la majoria dones --71%-- s'han convertit en docents de llengua catalana en universitats de 13 països, i quatre d'ells han sigut a més professors dels propis estudiants en aquest curs.
El curs ha resultat també ser una oportunitat "única" de formació d'alt nivell en metodologies, estratègies i recursos didàctics per a l'ensenyament de segones llengües, en comptar amb la participació de personal especialitzat que imparteix o ha impartit docència en universitats tan diverses com la de Califòrnia Los Angeles-UCLA, Hebrea de Jerusalem, Oxford, Cambridge, Manchester i Colònia, entre d'altres.
PROCESSOS DE SELECCIÓ
La incorporació dels estudiants del curs s'ha realitzat a través dels processos de selecció Llull, que compta amb una xarxa de més de 150 universitats per tot el món. En concret, els participants s'han incorporat com a professors en universitats dels EUA, la Xina, Israel, Xile, el Brasil, el Regne Unit, Alemanya, França, Irlanda, Itàlia, Portugal i Romania.
La desena edició del Curs d'Introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger se celebrarà del 18 al 20 d'octubre a Vinaròs i Morella.
La vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat de la UJI, Pilar Safont, ha assenyalat que l'objectiu del curs és contribuir a la formació del futur professorat de català en universitats de l'exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura en l'aula. "Els participants reben formació sobre el disseny i l'aplicació d'estratègies didàctiques per a l'ensenyament de llengües estrangeres, així com en literatura, cultura i dinamització", ha aclarit.
"És un bon exemple d'aliança institucional basada en l'interés comú i compartit d'impulsar el coneixement i prestigi de la llengua i la cultura al voltant del món", ha apuntat.
Sobre aquest tema, ha apuntat que en la UJI entenen que té una "responsabilitat institucional amb la nostra llengua, i pretenem millorar el prestigi i l'estatus sociolingüístic de la nostra llengua, i això es pot fer valorant el lloc que li pertany en un context més ampli". "El normal en el món és ser multilingüe, i el català té més parlants que el finlandés, noruec o el danés", ha afegit.
Per la seua banda, la secretària de l'AVL, Verònica Cantó, ha subratllat que açò va començar per eixa voluntat inicial de col·laboració de l'Institut Ramón Llull, la Xarxa Vives d'Universitats i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que fa que celebrem aquest desé aniversari".
COL·LABORACIÓ
No obstant açò, ha indicat que eixa col·laboració no haguera sigut possible sense la "complicitat i aposta decidida i ferma" dels ajuntament de Vinaròs i Morella, i sense el compromís del professorat de moltíssimes universitats la Xarxa Vives i de les universitats europees, i sense la participació de l'alumnat, "doncs necessitem omplir eixes 40 places que s'ofereixen en el curs amb eixa gent que vol continuar formant-se en eixa didàctica de la llengua com a idioma estranger per a fer docència en les universitats estrangeres".
Segons ha dit, és un curs que ja ha adquirit "gran prestigi", no només entre el professorat, sinó entre els estudiants que volen fer-ho, "que a més es considera com a mèrit per a optar a eixa docència en l'exterior".
Finalment, Ariadna Puiggené, directora de l'Àrea de Llengua i Universitats d'IRL, ha destacat que "sempre" han tingut "molt clara" qual és la missió de l'IRL, "que és promoure la llengua i la cultura catalana en l'exterior, i és una llengua i una cultura que compartim diversos territoris, i és molt important que la puguem donar a conéixer en el món perquè té una força i una potència molt gran".
A més, ha assenyalat que es contribueix a formar aquesta gent "perquè quan tornen, molts d'ells es converteixen en professors de Secundària en els instituts nostres, per la qual cosa el valor que incorpora és molt fort per als nostres fills quan van a l'institut". Així mateix, ha dit que "amb aquest programa es contribueix a la internacionalització de les universitats de la Xarxa Vives".
Pregunta per a quants alumnes d'universitats estrangeres arriba l'ensenyament del català, Puiggené ha explicat que hi ha més de
6.000 matriculats en cursos d'aquesta llengua.