ALACANT, 13 Ene. (EUROPA PRESS) -
El Museu Paleontològic d'Elx (MUPE) presenta 'Paleolight', una exposició artística que mostra, per primera vegada, una sèrie de reconstruccions de paisatges del passat que han sigut objecte de publicació en prestigioses revistes científiques d'àmbit internacional com 'Quaternary Science Reviews', 'Journal of Human Evolution', 'Science News' o 'National Geographic'.
D'esta forma, l'espai d'exposicions temporals del MUPE s'omple de reconstruccions sobre els ecosistemes del passat, centrades en esta ocasió en un element clau com és la vegetació. La mostra s'inaugura este dimarts, a les 18.30 hores, i es podrà visitar fins al pròxim 31 de gener en l'horari del museu, de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00, i els diumenges de 10 a 14, segons ha informat el museu.
En la presentació es comptarà amb l'assistència de diversos representants de la Universitat de Múrcia, entitat responsable d'esta exposició. Concretament amb el vice-rector de Responsabilitat Social i Cultura, Longinos Marín Rives, la degana de Belles arts i co-comissària de 'Paleolight', Victoria Sánchez Giner i la degana de Biologia, Eulalia Clemente Espinosa, així com amb membres de l'equip d'investigació com Jose Carrión, investigador principal i coordinador del Grup de recerca. També assistirà representació de l'Ajuntament d'Elx amb la regidor de Cultura, Irene Ruiz.
Les diferents obres que componen esta exposició han sigut realitzades a l'empara de diversos projectes nacionals des de la Universitat de Múrcia (Ministeri de Ciència i Innovació), la Fundació Sèneca, el Projecte Orce (Universitat de Granada) i internacionals (European Research Council i Social Sciences and Humanities Research Council), com el Projecte Subsilience (ERC des de la Universitat de Cantàbria) i el Projecte MIRA (SSHRC des de The University of Winnipeg, Canadà), per Gabriela Amorós en el marc del seu grup de recerca pertanyent a la Universitat de Múrcia, ECCE HOMO.
Este grup multidisciplinari, en el qual participen científics i artistes, és pioner en l'especialitat de representació pictòrica de paleopaisajes. A partir dels fòssils trobats en jaciments es pot conèixer la paleovegetació existent i, amb això, "obtenir important informació sobre aspectes ambientals, geogràfics i climatològics de l'entorn, però també dels hàbits alimentosos dels animals que en el seu moment vivien".
Totes estes dades científiques servixen para, a través del paleoart, representar visualment la vida en el passat. "Es tracta, sens dubte, d'una exposició que ens submergix i ens convida a conèixer un paisatge on ciència i art es donen la mà en una simbiosi extraordinària" ha explicat Ainara Aberasturi, directora del MUPE.