Naix l'Observatori Valencià de Resiliència Climàtica i Gestió de la dana

Una llanxa treballa per a netejar l'aigua després de l'efecte de la dana en la presa de Buseo
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: jueves, 12 diciembre 2024 14:23

   VALÈNCIA, 12 Dic. (EUROPA PRESS) -

   Un nou organisme, l'Observatori Valencià de Resiliència Climàtica i Gestió de la dana (RESCLI), ha nascut amb l'objectiu d'avaluar i incidir en les polítiques públiques de reconstrucció perquè estiguen basades en criteris científics, socials i ambientals i responguen als desafiaments climàtics actuals i futurs, segons ha informat l'entitat en un comunicat.

   L'Observatori comptarà amb la participació d'un grup interdisciplinari d'experts en àmbits com la gestió d'emergències, dret ambiental, salut pública, hidrologia, urbanisme sostenible, economia ambiental i altres disciplines. A més, buscarà incorporar la veu de les persones afectades, "assegurant que les seues experiències i necessitats estiguen presents en les propostes de futur", han indicat les mateixes fonts.

   Este grup busca conjuminar l'ampli coneixement del territori d'experts locals amb l'experiència d'experts internacionals que han treballat en altres processos de reconstrucció, projectant l'aspiració de crear un model que puga servir de referència en esdeveniments posteriors.

   Les mateixes fonts han apuntat que la tragèdia viscuda el passat 29 d'octubre ha evidenciat que les polítiques públiques "han d'anar més enllà de mesures d'urgència" i incorporar una visió a llarg termini que garantisca una adaptació territorial i social sostenible, "tenint en compte als col·lectius més vulnerables".

   Este Observatori es compromet no només a fiscalitzar les propostes que s'estan posant sobre la taula ara mateix, sinó també a promoure una cultura de la resiliència a través de l'educació i la formació ciutadana per a actuar enfront d'emergències futures.

FUTUR VALENCIÀ

   El futur del territori valencià "depèn de com s'aborde la reconstrucció", han apuntat des de l'Observatori. RESCLI demana a les administracions basar les polítiques públiques en directrius establides pels organismes internacionals, així com en els coneixements dels experts locals.

   L'Agenda 2030, que les administracions públiques s'han compromès a complir, posa l'accent en la resiliència, la reducció de la vulnerabilitat i la gestió multisectorial dels riscos. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) subratllen la importància d'integrar polítiques climàtiques, educatives i de protecció dels ecosistemes, alhora que es reforça la cooperació internacional.

   El Marc de Sendai (2015-2030), aprovat per Nacions Unides, oferix les bases per a una gestió integral dels riscos i desastres, amb un enfocament cap a la reconstrucció millorada. RESCLI emfatitza que "una correcta planificació i organització de la gestió permetrà avançar-se als problemes i conflictes que comporten els processos de reconstrucció de desastres", han apuntat.

   En este sentit, l'Observatori planteja que la participació ciutadana i comunicació transparent, la reconstrucció igualitària i inclusiva i la planificació per a fer que el territori siga més resiliente són algunes de les claus que han de guiar les polítiques públiques post-dana.

   L'Observatori obri les portes a organitzacions, associacions, grups de treball i persones expertes que puguen contribuir a monitorizar que el model de reconstrucció siga just, participatiu i sostenible.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià