La Nau homenatja a Maya Deren amb la projecció de les seues pel·lícules "més emblemàtiques", un col·loqui i música

Maya Deren en el seu film de 1943 'Meshes of the Afternoon'
UV

   VALÈNCIA, 26 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El Centre Cultural La Nau de València acollirà dilluns que ve 30 de setembre un homenatge Maia Deren amb la projecció de les seues sis pel·lícules "més emblemàtiques", acompanyades amb un col·loqui i música en directe. La jornada, organitzada per l'Aula de Cinema de la Universitat de València, començarà a les 19.00 hores, baix el títol 'Maya Deren. Cinema i ritual'.

   Els espectadors podran contemplar els curtmetratges realitzats per Deren en els anys 40: 'At Land', 'Meditation on Violence', 'Ritual in Transfigured Time', 'A Study in Choreography for Camera' i 'Meshes of the Afternoon'. El colofó arribarà amb 'Witch's Cradle', una pel·lícula en la qual va participar Marcel Duchamp, que s'oferirà amb música en directe d'Isabel Latorre i Eva Amado, ha informat la Universitat de València en un comunicat.

   Les projeccions comptaran amb una presentació a càrrec d'especialistes de diverses disciplines com la docent i investigadora de l'Escola Universitària de Les Arts (ERAM) de la Universitat de Girona Carolina Martínez, la ballarina i coreògrafa guanyadora del Premi Max 2024, Christine Cloux, i la compositora Isabel Latorre. Després del visionat dels films, Martínez aprofundirà en les claus temàtiques i estilístiques i entaularà un col·loqui amb els assistents per a concloure l'acte.

"LA MARE DE LES AVANTGUARDES"

   L'Aula de Cinema UV se submergix així, en l'univers de Maya Deren, "la mare de les avantguardes", tal com la va batejar Jonas Mekas. Igual que Mekas, Deren es va traslladar des d'Europa per a desenvolupar la seua producció cinematogràfica i artística a Nova York. L'artista va emigrar degut el moviment antisemita que es va deslligar durant els anys previs a la Segona Guerra Mundial. El seu contacte amb altres artistes com André Breton, Marcel Duchamp o Anaïs Nin va introduir a Estats Units les bases de la creació experimental i el surrealisme en diàleg amb el dadaisme.

   Ballarina, coreògrafa i amant de diverses disciplines artístiques, Deren va revolucionar el panorama audiovisual en les dècades del 1940 i 1950. "Li apassionaven la poesia, la dansa i la fotografia, i va tenir una destacada militància política i va anar en el cinema on va trobar, amb una formació autodidacta, el mitjà per a expressar totes les seues inquietuds", ha detallat Martínez.

   'Maya Deren. Cinema i ritual' es durà a terme dilluns que ve a les 19.00 hores en l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, a càrrec de l'Aula de Cinema UV. L'acte, presentat pel responsable de l'Aula, Manuel de la Fuente, serà d'accés lliure amb aforament limitat.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià